Z vývoje nizozemské firmy Rema pochází mimo jiné také tzv. vytrhávač natě, vyráběný touto společností již od roku 2012. Pohyblivé pásy utrhnou nať od hlíz v hrůbku. Proto, aby nedošlo zároveň k vytažení hlíz na povrch půdy, kde by působením světla došlo k jejich znehodnocení, je každá pracovní jednotka vybavena dvěma přidržovacími plechy.
Silné, vpředu nahoru zahnuté plechy jsou uchyceny pod pásy a spolu s nimi se pohybují asi dva až tři centimetry zahloubené v půdě. Mezerou mezi plechy projdou pouze stonky rostlin; plechy zároveň tlačí na povrch hrůbku tak, že hlízy zůstávají na svém místě v půdě.
Vytrhávač natě pracuje tak, že padesát až sedmdesát procent rostlin bramboru má nať s kořenem vytaženou ven. U zbývajících třiceti procent rostlin je nať jen povytažená, ale díky intenzivnímu smáčknutí dvojicí pásů s velkým přítlakem je stejně odsouzena k uschnutí.
Každý bramborář ale ví, že rostliny brambor vyvíjí své kořeny ještě od hlíz dolů. Tyto kořeny vytrhávač natě firmy REMO také odstraňuje, takže hlízy pak mohou rychle dozrát v průběhu pouhých čtrnácti dnů. Zodpovědná je za to poslední sekce vytrhávače - speciální podřezávací nůž. Ten se nastaví zhruba dva až tři centimetry pod hlízy, kde odřízne kořenový systém od dvou řádků brambor najednou a tím zastaví vegetaci i přes kořenový systém. Zároveň má tato sekce i další pozitivní efekt – činností velkého nože se oba hrůbky provzdušní a mohou prosychat. Tím se výrazně sníží tlak houbových onemocnění hlíz z důvodu nadměrné vlhkosti v půdě.*
Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 10/2020.