18.02.2018 | 11:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak funguje systém VAN-Control

Doba, kterou strávili inženýři firmy Zunhammer vývojem vlastního kompaktního systému analýzy kejdy pomocí blízké infračervené spektroskopie NIRS, není zrovna zanedbatelná. Dobře vědí, že čím více hodnot uskutečněných měření má systém VAN-Control 2.0 předem uložených ve své paměti, tím pracuje přesněji.

Spektroskopie prostřednictvím NIR senzoru dovoluje určit kromě obsahu sušiny také detailní obsah významných živin: celkového dusíku (N), amonného dusíku (NH4), fosforu (P2O5) a draslíku (K2O). Spolu s informacemi o procházejícím množství kejdy lze takto přesně stanovit, kolik kilogramů živin bylo načerpáno do každé cisterny či aplikováno na konkrétní pozemek a každý metr čtvereční.

Systém firmy Zunhammer se skládá z měřicí hlavy, spektrofotometru a fotobuněk a nechybí ani řídicí jednotka. Měřicí hlava je tím komponentem, který hledí do toku kejdy, proudící do cisterny či ven z ní do aplikátoru. Hlava vysílá světlo a zpětně zachycuje odražené paprsky. Od tekoucí kejdy se neodrazí vše, protože molekuly v kapalině absorbují určité vlnové délky v oblasti blízce infračerveného světla. Intenzitu odraženého světla měří fotobuňky ve spektrofotometru, v závislosti na vlnové délce.

Toto „oskenování“ spektra kejdy několikrát za sekundu poskytuje dostatečný přehled o obsahu živin. V průběhu plnění cisterny, které trvá například necelé čtyři minuty, získá senzor celkem například 240 hodnot měření. Řídicí jednotka má přitom v paměti křivky pro vyhodnocování získaných dat u kejdy skotu, prasat a také u digestátu.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 3/2018.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down