02.11.2017 | 06:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Je čas zazimovat postřikovače

Dnešní postřikovače jsou technicky vysoce sofistikované stroje s elektronickými systémy, které za obsluhu přebírají nastavování a ovládání většiny funkcí. Ta se tak může věnovat především vlastnímu řízení stroje, přitom aplikace pesticidů či hnojiv je velice přesná. O co méně může člověk věnovat pozornost postřikovači během práce, o to více se mu musí věnovat na konci sezóny. Jenom důkladné zazimování postřikovače zaručuje bezproblémové zahájení jeho provozu v následující sezóně a delší životnost bez zbytečně vynaložených nákladů.

Součástí řádného uložení stroje na zimu je i správné rozhodnutí o způsobu ochrany postřikového okruhu proti zamrznutí. Mnohaleté zkušenosti ukazují na to, že maximální ochranu proti zamrznutí lze zabezpečit pouze účinnou aplikací nemrznoucí kapaliny do postřikového okruhu. Na trhu lze nalézt několik druhů provozních kapalin, ať již běžnou chladicí směs do motorů, která je primárně vyvinuta za jiným účelem, nebo dokonce zimní kapalinu do ostřikovačů. Žádná z těchto kapalin ale není vhodná k použití do postřikového okruhu, jelikož obsahuje složky, které mohou nepříznivě reagovat s materiály použitými v postřikovém okruhu – pryže a plasty.

Zemědělcům může pomoci společnost PEKASS, která před několika lety zahájila ve spolupráci se specializovanou partnerskou společností vývoj nemrznoucí kapaliny určené k zazimování zemědělské techniky. Výsledkem této spolupráce je přípravek PEKASS AFGREEN Plus. V porovnání s obyčejnou nemrznoucí směsí je složen výhradně z vícesytných alkoholů biologického původu, které nejsou škodlivé pro člověka ani životní prostředí a navíc jsou v přírodě snadno odbouratelné. Obsahuje inhibitory koroze pro železo, barevné kovy a jejich slitiny, změkčovadlo tvrdé vody a aditiva zabraňující napadání plastu a pryží.*

Celý článek naleznete v Zemědělci č. 44.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down