Půda je významný produkční kapitál každého zemědělce. Způsob zpracování půdy do značné míry rozhoduje o využití potenciálu rostlinami a měl by eliminovat negativní vlivy půdního zhutnění, které omezuje přístup vody a vzduchu ke kořenům rostlin. K negativním důsledkům zhutnění půdy se počítá i omezení průsaku vody, k němuž může dojít zejména po vydatnějších srážkách. Zaplavení půdy po delší dobu způsobuje nedostatek kyslíku u kořenů rostlin.
V intenzivních obilnářských osevních postupech se využívá pravidelná orba jako nástroj ke spolehlivému potlačování výskytu plevelů, úklidu slámy a likvidaci výdrolu. Samozřejmostí je orba také u pěstitelů brambor; u cukrovky to již tak jednoznačné není. Při orbě pod jařiny je kromě působení mrazu na obnovu struktury půdy výhodou to, že lze využít přirozeného období ke slehnutí půdy, takže na rozdíl od setí ozimů není třeba intenzivního nasazení pěchů při orbě a pěchovacích válců u secích kombinací.
Méně práce, více znalostí
Konzervační zpracování půdy znamená snížení pracnosti, takže může být vhodné také pro podniky, které se potýkají s nedostatkem pracovních sil. Historicky jasně definované pracovní operace s osvědčenými druhy strojů nahrazují nové technologie s novými půdozpracujícími stroji. Intenzitu zpracování půdy lze měnit podle potřeby jednotlivých plodin nebo podle půdních podmínek konkrétních pozemků.
Využití hlubokého kypření
Hluboké kypření půdyse stane potřebným v případě, že došlo k poškození struktury půdy nebo toto poškození konkrétní pracovní operace na poli vyvolají. Anebo může vzniknout potřeba jen lokálního odstranění zhutnění, například v místech skládky cukrové řepy, na souvratích či v kolejových řádcích. Cílem má být zvyšování výnosů v letech s příznivými podmínkami pro vegetaci plodin a v letech nepříznivých udržení výnosů na rentabilní úrovni. Výrobci půdozpracující techniky vyvíjejí kypřiče, které díky senzorům a elektronice dokážou automaticky měnit hloubku zpracování půdy na základě dat, připravených v předpisové mapě.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!