Zpracování půdy na jaře a v létě těsně po sklizni mají mnoho společného: měly by být prováděny mělce a jen do takové hloubky, jaká je ve skutečnosti nutná. Na jaře je tak zachována struktura půdy a jsou omezeny ztráty vláhy. Takovým vhodným strojem, který byl pro ultramělké zpracování půdy přímo vyvíjen, je Koralin firmy LEMKEN.
S nástupem jara plánuje každý zemědělec postup polních prací. Pokud se plochy orné půdy zelenají nežádoucí vegetací, měl by se takový nárůst odstranit. To je možné provést chemicky anebo mechanicky. Řešení s použitím glyfosátového herbicidu je možné v rámci přechodného období v Evropě již jen do konce roku 2023. Zároveň je již celá řada přípravků pro hubení plevelů zakázána. Proto stále více zemědělců přemýšlí nad možnostmi mechanického ničení plevelných rostlin. Jařiny, a zvláště cukrová řepa, by měly být zakládány do bezplevelného porostu.
Zároveň platí, že čím hlouběji, intenzivněji a častěji je půda zpracovávána, tím větších ztrát vláhy se tím způsobí. Zkušenosti posledních let ukazují, že porosty, zakládané technologiemi, šetřícími půdní vláhu, vydrží po delší dobu, pokud se déšť nedostaví. Často před setím jařin postačuje jen mělké zpracování půdy do hloubky setí.
Rovněž i při podmítkách je třeba uchovávat v půdě obsaženou vlhkost. Ta je důležitá pro vzejití semen plevelů i výdrolu. Efektivně může být vlhkost v půdě využita také zasetou meziplodinou. Pro zachování vláhy musí být ale přerušena kapilarita a strniště celoplošně odříznuto. Proto celoplošné mělké zpracování půdy šetří půdní vláhu. A uvedená pravidla platí i při podmítce po sklizni ozimé řepky. Protože příliš hluboko zaklopená semena řepky přecházejí do stadia dormance, aby pak vzcházela se zpožděním v porostech následných kultur.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!