24.11.2018 | 03:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Setí s hnojením pod patu je systém budoucnosti

Jednou z cest, jak zvýšit efektivitu práce a snížit počet přejezdů po polích, představuje možnost sloučení výsevu a hnojení do jedné pracovní operace. Také firma Pöttinger nabízí u svých pneumatických secích strojů Terrasem hnojení pod patu. Stroje dokážou společně se setím provádět aplikaci mikro- a makroživin. Tím jsou zároveň vytvořeny optimální podmínky k vývoji v počátečních vegetačních fázích. Omezení prací na jediný nezbytný přejezd znamená úsporu času.

Optimální polní vzcházivost je do značné míry ovlivněna optimálním podélným a příčným rozdělením osiva.   Secí stroje Terrasem vedou osivo od dávkovacího ústrojí s pomocí proudu vzduchu pomalou rychlostí hadicemi o velkém průměru do originálně konstruované rozdělovací hlavy, která má také velký průměr. Díky této hlavě se do všech semenovodných hadic dostává shodný počet zrn.

Zpětné vedení osiva se uskutečňuje prostřednictvím patentovaného trychtýřovitého systému do proudu vzduchu. Novinkou u secích strojů je systém IDS, u kterého může být zapnutý výsev u každého jednotlivého řádku individuálně – ať je secí stroj vybaven přihnojováním (tedy v provedení fertilizer), anebo není. Jakmile je automaticky vypnutý výsev v kolejových meziřádcích, anebo v polovině záběru secího stroje, je automaticky sníženo množství nadávkovaného osiva dávkovacím ústrojím. Přebytečné osivo je prostřednictvím zmiňovaného trychtýřovitého systému opět vedeno do přívodní trubice osiva.*

Více informací v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.