Homogenní kvalita krmiva má přímý vliv na produkci mléka a masa zvířat a také na nákladovou strukturu podniku. Od sečení pícniny až po její uskladnění se vývoj techniky zaměřuje na to, aby bylo se sklízenou plodinou nakládáno způsobem, který odpovídá jejímu využití.
Porost a povětrnostní podmínky zřídka umožňují kontrolovatelný proces sušení píce po jejím posečení. Heterogenní růst porostu vede k různému stupni zavadání na poli v celém pokosu. Velké výkyvy ve stupni zavadnutí způsobují různé úrovně kyselosti v siláži. A to zase omezuje její konzumaci zvířaty. Požadovaného cíle, to je kolísání rozdílu sušiny ve sklizené píci maximálně 10 %, se dosahuje jen obtížně.
Snaha o plnění tohoto požadavku přináší ze strany výrobců techniky mnohdy, pro někoho překvapivě, zdánlivý návrat k „překonaným“ technologiím. Při bližším pohledu si ale uvědomíme, že se jedná o návrat v úplně jiné technické kvalitě.
Žací stroje a úprava pokosu
Vývoj prstových žacích ústrojí u sklízecích mlátiček vede k tomu, že se při sečení pícnin znovu začíná vracet prstové žací ústrojí. K návratu těchto ústrojí k sečení pícnin vede zájem zemědělců o používání žacích řádkovačů. Jejich výhody mohou být, především při sečení víceletých pícnin, nesporné. Jde především o použitý typ žacího ústrojí. Prstové žací ústrojí provádí řez s oporou a v porovnání s řezem bez opory (diskové nebo bubnové žací stroje) znamená potřebu menšího příkonu, 1–4 kW/m oproti 9–12 kW/mzáběru stroje a velmi čistý řez. Opakované pokusy prokázaly, že čistý řez znamená zrychlené obrůstání až o 14 dnů. Nevýhodou prstových žacích ústrojí je především vyšší nárok na údržbu a citlivost na kvalitu seřízení, nižší výkonnost způsobená nižší možnou pracovní rychlostí 7–10 km/h,oproti až 16 km/h u žacích strojů s řezem bez opory.
Řízená úprava pokosu
Jak u prstových žacích lišt, tak u rotačních žacích strojů jsou využívány kondicionéry nebo mačkací či lámací válce. U ústrojí pro úpravu pokosu se mění řešení možnosti nastavování intenzity zásahu. Nastavování různé intenzity narušení stébel podle druhu a stavu sklízené plodiny při zahájení sečení je nahrazováno automatickým nastavováním parametrů tak, aby bylo docíleno rovnoměrného stupně zavadnutí sečené píce. To ovšem vyžaduje informaci o okamžitém stavu porostu. Data o stavu porostu mohou být získávána buď prostřednictvím satelitních snímků, nebo prostřednictvím senzorů přímo na stroji. Satelity poskytují multispektrální data oblastí a z nich lze vytvořit mapu intenzity narušení sklizené píce. Řídící program sděluje cílové hodnoty nastavení intenzity zásahu prostřednictvím údajů o poloze.
Senzory na stroji zaznamenávají parametry porostu v reálném čase a okamžitě řídí nastavení kondicionéru. Jedná se o zajímavou technologii zejména pro farmy s velmi odlišnými plodinami.
Možnost autonomního řízení sečení, obracení a shrnování v budoucnu vyžaduje vhodné „chytré implementace“. Na jedné straně řídíte pracovní proces, ale také jste schopni proces ovlivnit. Vzhledem k nedostatku kvalifikovaných pracovníků se budou moci řidiči nebo operátoři v budoucnu věnovat „práci řidiče“, aniž by měli podrobné odborné znalosti pracovního procesu. V kombinaci s GPS lze před zahájením práce vytvořit vhodné jízdní strategie a přenést je do řídicí jednotky soupravy. To znamená, že chyby při jízdě a tím i možné škody jsou z velké části předem eliminovány. Toho pomáhá i k ochraně přírody.
Celý článek Jiřího Pospíšila najdete v Mechanizaci zemědělství 3/2024.*
Vlevo stébla porostu po řezu s oporou, vpravo řez bez opory
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!