04.07.2003 | 02:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výročí silážování do vaků

Ačkoliv ještě před několika lety bylo silážování do vaků převratnou novinkou, v současné době se v mnohých podnicích stalo již neodmyslitelnou součástí technologie konzervace krmiv. Jednou ze značek, která je spojena právě s touto technologií, je AG-Bag. Ta letos oslavuje již desáté výročí působení na evropském trhu.

Idea silážování krmiv do vaků a s ní i firma AG-Bag vznikla v roce 1978 v USA, odkud se do současné doby rozšířila do 35 zemí světa. Od roku 1993 působí firma AG-Bag také v Evropě. Právě tuto skutečnost si v Kleinbautzenu, v evropském sídle firmy AG-Bag, připomněli nejen pracovníci této firmy. Z celé Evropy se na oslavu sjeli především uživatelé této technologie. Společně se zástupci firmy CRS Marketing, která tuto technologii nabízí na českém trhu, zde oslavovali také čeští zemědělci. Pořadatelé pro ně připravili bohatý program. Kromě jiného měli možnost vyslechnout odborné přednášky specialistů několika oborů, navštívili místní zemědělský podnik Budissa majetkově spjatý právě se společností AG-Bag, který chová téměř 2000 dojnic a celkem asi 5300 kusů hospodářských zvířat. (Více o tomto chovu se budete moci dočíst v srpnovém čísle časopisu Farmář.)
Představeny zde byly samozřejmě veškeré vyráběné produkty. Účastníkům akce se představil jak největší senážní lis AG-Bag M-10 000 s pracovním záběrem 7 m a výkonem 100 - 180 t/hodinu, tak i v evropských podmínkách běžně používané lisy G-6000, G-6700, G-7000 či CT-5, určený pro konzervaci speciálních krmivářských surovin, například cukrovarnických řízků. Jako zajímavost mohli návštěvníci firmy vidět také vůbec první vyrobený senážní lis této značky.
Uživatelé technologie silážování do vaků již dobře znají možnosti jejího uplatnění. Lze ji využít pro všechny zavadlé senáže (vojtěška, tráva, GPS), pro všechny produkty kukuřice (CCM, LKS, kukuřičná siláž). Konzervovat je takto možné i pivní mláto, cukrovarnické řízky, vlhké i suché obilí. V Kleinbautzenu však zástupci firmy představily další nové možnosti využití vaků. Hovořili zde například o technologii výroby bioplynu či využití vaků při kompostování.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down