29.06.2023 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Chotěboři sejí s aktivní přípravou

Na statku Doubravka v Chotěboři sejí již déle než deset let secí kombinací s rotačními bránami. Když se rozhodli v roce 2021 původní kombinaci nahradit novou technikou, zvolili opět stejnou koncepci. Z výběrového řízení vzešla vítězně pneumatická tažená secí kombinace Pöttinger Aerosem  s pracovním záběrem pět metrů. Na statek byl následně dodán první model Aerosem VT 5000 prodaný v České republice.

STATEK DOUBRAVKA, s. r. o., v Chotěboři na Havlíčkobrodsku, stejně jako místní raně barokní zámek z počátku 18. století, jsou součástí panství patřícího hraběti Janu Dobrzenskému. Pracovníci statku obhospodařují 1167 ha zemědělské půdy, z nichž je 726 ha orné půdy, 416 ha trvalých travních porostů a 25 ha tvoří úhory. Pozemky statku se nacházejí v nadmořské výšce kolem 500 m. Kromě zemědělské půdy patří k panství také 1100 ha lesa. „Provozujeme rostlinnou i živočišnou výrobu,“ popisuje činnosti na statku agronom a mechanizátor v jedné osobě Dušan Jaroš a pokračuje: „Živočišná výroba je zaměřena na chov skotu bez tržní produkce mléka plemen charolais a masný simentál." V rostlinné výrobě na statku pěstují na 150 ha ozimou pšenici a na stejné výměře ozimou řepku, plocha 100 ha je v osevním postupu vyhrazena pro ječmen jarní sladovnický a dalších 100 ha pro oves (nahý i pluchatý). Kolem 80 ha je vyčleněno pro ozimý ječmen a také pro mák setý. Zbytek výměry je rozdělen mezi kukuřici na siláž a jarní pšenici s podsevem kmínu dvouletého.   

Pouze orba

Po podmítce talířovým podmítačem je veškerá půda zorána. A to jak pro ozimy, tak pro jařiny. Dva pluhy, šesti- a sedmiradličný, to zvládají do konce listopadu. A protože je živočišná výroba producentem organických hnojiv, je orba využita také pro zapravení chlévského hnoje. 

Vlastní setí zajišťuje na statku secí stroj vybavený rotačními bránami. Deset sezón zde pracovala nesená čtyřapůlmetrová secí kombinace s rotačními bránami a diskovými secími botkami. Sela obilniny, mák, hrách, svazenku a další plodiny. V roce 2021 nastal čas přemýšlet o novém secím stroji. Bylo jasné, že se výběr zaměří opět na secí kombinace s rotačními bránami. Na konečné rozhodnutí měla vliv cena a technické řešení. „Z výběrového řízení vzešla vítězně secí kombinace Pöttinger Aerosem VT 5000 s pracovním záběrem pět metrů, konstatuje agronom a dodává: „Kromě příznivé ceny mne zaujalo, že tento secí stroj dokáže pracovat s různými kolejovými řádky. Je jedno, jestli má postřikovač záběr 18 m, 24 m nebo jiný, příslušný údaj se zadá do počítače, ten se tomu přizpůsobí a při setí podle toho vypíná secí botky. Ocenil jsem i dělenou násypku, dvě výsevní ústrojí a možnost vysévat v jednom přejezdu dvě plodiny nebo sít a současně přihnojovat.“ Prodejce, společnost AGROZET České Budějovice, a. s., dodala secí kombinaci na začátku dubna loňského roku. Byla to první secí kombinace Aerosem VT 5000 v České republice. V Chotěboři seje všechny plodiny s výjimkou silážní kukuřice. „Secí kombinace Aerosem VT 5000 uspěla nejen při setí obilnin, ale velmi přesně vysela i mák, kterého vyséváme 1,6 kg/ha. Letos jsme s ní také seli jarní pšenici a kmín v jednom přejezdu,“ pochvaluje si Dušan Jaroš a pokračuje výčtem výhod setí kombinací s aktivní přípravou: „Se secí kombinací vybavenou rotačními bránami můžete vyjet do pole dřív. Je to ideální řešení například pro setí výše zmíněného máku, půda je načechraná a není vyschlá. Další výhodou je, že není třeba připravovat pozemek před setím jinými stroji. Šetří se technika, pohonné hmoty a snižuje se počet přejezdů po pozemku.“

Více v červnovém Farmáři.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down