17.08.2017 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Norsko, krajina pluhům zaslíbená III

Společnost Kverneland Group Czech s. r. o., ve spolupráci s mateřským podnikem Kverneland v norském městě Klepp, uspořádala pro prodejce zemědělské techniky Kverneland v České republice a na Slovensku návštěvu závodu, v němž se vyrábějí pluhy se šípem ve znaku.

V první části reportáže jsme se zaměřili na historii značky a důležité milníky v jejím vývoji, v druhé jsme představili vlastní závod, vysvětlili důležitost kvalitního materiálu pro výrobu, popsali procesy tepelného zpracování materiálu a vstoupili do výrobních hal. V poslední části dokončíme proces výroby pluhů a krátce představíme poslední novinku výrobce – ISOBUS kompatibilní pluh.

Základem pluhu je rám 

Je jako páteř u člověka. Rám pluhu nese všechny pracovní orgány a je nejdůležitější částí pluhu. Na rozdíl od jiných, firma Kverneland tepelně zpracovává nejen jednotlivé pracovní části, ale i rámy pluhů, a zvyšuje tak jejich pevnost. Může proto použít tenčí materiál, popřípadě menší profil rámu a docílit nižší hmotnosti pluhu. Příjemným bonusem je pak také nižší spotřeba traktoru. Výrobě rámů a jejich lakování je vyčleněna celá jedna hala. Zatímco dříve se rámy pluhů svařovaly nebo šroubovaly z několika kusů, rozšíření velmi výkonných traktorů si vyžádalo změnu jejich konstrukce. Rámy se dnes vyrábějí celistvé v celé své délce a tepelně se zpracovávají (indukčně pomocí cívek s příkonem 350 kW) ve dvou stupních. Při vyšší teplotě (950 °C) získává rám svoji pevnost, při nižší pak flexibilitu. Na dalším pracovišti se rám řeže na příslušnou délku a vrtají se do něj otvory. Tento postup zvolil výrobce kvůli přesnosti otvorů. Ty se proto vrtají do rámu až po tepelném zpracování, což vyžaduje použití nejkvalitnějších vrtáků. Následně se rám na další lince opískuje a vstupuje do lakovny. V Kleppu nepoužívají práškové lakování, protože se při něm materiál znovu zahřívá, což by mělo za následek nežádoucí změnu struktury oceli. Proto zde všechny díly lakují v mokré lakovně.*

Závěrečná část reportáže vychází v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down