08.02.2018 | 07:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Modely s řezacím bubnem

Jak název napovídá, tématem článku budou sklízecí řezačky s bubnovým řezacím ústrojím, jímž jsaou vybaveny jak samojízdnými modely, tak také také řezačky závěsné. Samojízdné řezačky se využívají pro sklizeň zavadlé píce z řádku, přímou sklizeň porostů nejen obilnin na siláž, dále pro sklizeň silážní kukuřice a nechybí jim ani výbava pro sklizeň směsi listenů a palic. Tažené řezačky nacházejí uplatnění při sběru hmoty z řádku, přímé sklizni obilnin a dalších porostů určených k silážování a samozřejmě při sklizni celých rostlin kukuřice.

V našich podmínkách se ke sklizni daných plodin využívá stále výkonnější samojízdná technika, ale v některých evropských i mimoevropských zemích jsou populární také závěsné modely. U nás se závěsné řezačky využívají v některých podnicích a na farmách pří sklizni materiálu z řádku. Závěsné modely rovněž doplňují program senážních sběracích řezacích vozů. Podíváme-li se blíže na nabídku jednotlivých výrobců vidíme, že závěsné modely nabízejí jen někteří vybraní dodavatelé sklizňové techniky.

Výkonové parametry řezaček
Při bližším pohledu na výkonové možnosti samojízdné techniky běžně dodávané na náš trh zjistíme, že je osazována šestiválcovými, osmiválcovými a dvanáctiválcovými modely. Jednotlivé typy motorů se liší nejen výkonem, ale také zdvihovým objemem. Šestiválce mívají objem 9000 až 19 000 cm3, osmiválcové agregáty disponují objemem 16 000 až 20 000 cm3 a konečně dvanáctiválcové agregáty se nabízí se zdvihovým objemem 21 000 až 24 200 cm3. Každý výrobce volí jednotlivé motorizace s ohledem na předpokládanou výkonnost, může se však stát, že například šestiválcový motor jednoho výrobce může mít obdobný objem jako osmiválcový model jiného výrobce.

Celý článek Ing. Filipa Javorka vychází v únorovém Farmáři.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down