26.09.2019 | 06:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Technika do obtížných podmínek

Zpracování půdy je proces někdy jednoduchý, jindy složitý. Někteří zemědělci mají štěstí, že jsou jejich půdy snadno zpracovatelné, jiní se při podmítkách či předseťové přípravě trápí a výsledek je žalostný. Vždy však platí, že je třeba vykonávat tyto činnosti ve správném období a s použitím vhodného nářadí.

Soukromý zemědělec Josef Ryšavý hospodaří od roku 1993 se svou rodinou v obci Račetice v okrese Chomutov.

Půdy na pozemcích Josefa Ryšavého jsou většinou černozemě, ale tvrdé a z pohledu zpracování velmi problematické. Svědčí o tom i skutečnost, že na některých polích výrobci zemědělské techniky v minulosti testovali odolnost svých strojů.

Pokud to přírodní podmínky dovolí, hospodář pozemky na podzim oře. „Protože jsme ale v suché oblasti, není to vždy možné,“ vysvětluje Josef Ryšavý a pokračuje: „Pokud neořeme, snažíme se rozrušit podloží a částečně promíchat půdu hloubkovým kypřičem. Podrýváním si vytváříme podmínky pro zachycení cenné zimní vláhy.“ Zpracování půdy je do značné míry závislé na vlhkosti půdy. „Naše pozemky se nacházejí v oblasti s minimem srážek, roční úhrn činí 270 mm, a tak je půda často tak vyschlá, že je tvrdá jak beton a je problém ji kvalitně zpracovat. A pokud zaprší, nelze na ní zase vjet s většinou techniky,“ popisuje zdejší specifika manželka Josefa Ryšavého Marie a pokračuje: „Z tohoto důvodu si, stejně jako mnozí jiní zemědělci, vytipovaný stroj vždy na nějakou dobu půjčíme. Ukázalo se, že řada zkoušených strojů v našich podmínkách nedokáže kvalitně pracovat.“ To však neplatí pro dva stroje značky Köckerling, které do Račetic dodala společnost P & L, spol. s r. o.*

Celý článek vychází v regionální příloze týdeníku Zemědělec věnované Ústeckému kraji.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down