03.10.2019 | 06:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Malči vyžadují výkon i kvalitu

Moderní zemědělský podnik s téměř 3000 ha musí být vybaven výkonnou technikou. Samotný výkon však nestačí. Má-li být provoz strojů také ekonomický, musí být spolehlivé a náklady na jejich provoz nízké.

Zemědělské družstvo Maleč hospodaří na severozápadním okraji Českomoravské vrchoviny v oblasti CHKO Železné hory, v nadmořské výšce od 400 do 650 metrů. Patří pod něj také tři dceřiné společnosti. Malečská zemědělská s. r. o. je, stejně jako její matka, zaměřena na zemědělskou prvovýrobu (800 ha zemědělské půdy a výkrm býků), Malečská energetická, s. r. o., provozuje bioplynovou stanici o výkonu 1 MW a velkou sušárnu dřeva a Malečská servisní s. r. o. provozuje čerpací stanici. Druhá bioplynová stanice o výkonu 200 kW je součástí areálu živočišné výroby ZD Maleč.

Nejdříve na zkoušku

„U zemědělské techniky neposuzujeme pouze její výkon, ale také poruchovost a náklady vynaložené na jednu motohodinu,“ vysvětluje mechanizátor a pokračuje: „V roce 2017 jsme se proto rozhodli, že třídu výkonných traktorů obohatíme o zástupce jiné značky. Ve hře byly dvě, nakonec jsme se rozhodli pro Fendt od společnosti Agromex, s. r. o. Oslovili jsme prodejce brněnského střediska společnosti Agromex Josefa Prokeše, a ten nám zapůjčení stroje zprostředkoval.“ Byl jím zástupce osvědčené řady 800, model 828 Profi Plus s motorem o maximálním výkonu 211 kW (287 k), s plynulou převodovkou a maximální pojezdovou rychlostí 60 km/h. Stroj je navíc v nejvyšší výbavě. Fendt v Malči pracoval na zkoušku půl roku. Svým výkonem, vlastnostmi a ekonomikou provozu vedení družstva přesvědčil, a tak už v družstvu zůstal. Nahradil starší traktor jiné značky, který byl již méně spolehlivý a provozně poměrně nákladný. „Po několika měsících zkušeností s traktorem Fendt jsme vytvořili návrh plánu obnovy traktorového parku," doplňuje mechanizátor.*

Více v regionální příloze týdeníku Zemědělec z Vysočiny.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down