16.07.2020 | 06:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Řešení pro těžce zpracovatelné půdy

Zemědělský podnik AGRIPROD s. r. o. v Municích u Hluboké nad Vltavou hospodaří na problematických půdách, které jsou často velmi špatně zpracovatelné. Dřívější technika neodváděla vždy kvalitní práci, a tak ji bylo třeba doplnit vhodnějším strojem. Tím se stal předseťový kombinátor značky Köckerling.

Společnost AGRIPROD s. r. o. se sídlem v Municích u Hluboké nad Vltavou hospodaří na 1300 ha zemědělské půdy, z nichž je 1150 ha orné půdy a 150 ha trvalých travních porostů. Živočišná výroba je zaměřena na chov skotu českého strakatého a holštýnského plemene.
Rostlinná výroba se specializuje na pěstování tržních i krmných plodin. V osevním postupu jsou zastoupeny: ozimá pšenice, řepka, ozimý ječmen, kukuřice na zrno i na siláž, sója a pícniny na orné půdě.

Dlouhodobým největším problémem při přípravě půdy byla jak půda přeschlá, tak i příliš vlhká. V těchto případech technika, kterou v podniku používali, nepracovala správně a nedokázala pole kvalitně připravit pro setí. Bylo třeba ji obměnit. V rámci výběrového řízení si v Municích začátkem dubna loňského roku vyzkoušeli předseťový kombinátor Köckerling Allrounder profiline 600. Stroj zpracoval přibližně 50 ha půdy před setím kukuřice. Odvedl výbornou práci, a tak následovala objednávka. Prodejce, společnost DEMCO s. r. o., dodala Allrounder profiline 600 v srpnu loňského roku. Ten se ihned zapojil do předseťové přípravy před setím řepky. Následovala příprava před setím ozimů a poté jarní předseťová příprava pro kukuřici, směsky a poprvé také pro sóju. Celkem již zpracoval 635 ha.*

Celý článek vychází v regionální příloze týdeníku Zemědělec z Jihočeského kraje.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down