09.03.2021 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kombinátor do lehkých i těžkých podmínek

V optimálních vláhových a půdních podmínkách pracuje kvalitně většina techniky, ale v obtížných se výběr velmi zužuje. Na farmě ve Vlčnově si před časem vybrali předseťový kombinátor, který využívají nejen pro předseťovou přípravu půdy, ale často i pro podmítku. Lehký nesený stroj odvádí velmi kvalitní práci i v situacích, kdy jinou techniku nelze použít.

Rodina Šobáňova hospodaří v obci Vlčnov, ležící přibližně 5 km jihozápadně od Uherského Brodu v okrese Uherské Hradiště.  V současné době činí výměra orné půdy 105 ha. Živočišná výroba je zaměřena na chov mléčného a masného skotu. Rostlinná výroba zajišťuje dostatek krmiva, na zbylé výměře farmáři pěstují potravinářskou pšenici.

Pro srovnání hrubé brázdy na farmě dlouho využívali polní brány a pro podmítku a často i předseťovou přípravu nesený talířový podmítač s pracovním záběrem tři metry. Tato technologie zpracování půdy však v některých případech nepřinášela potřebnou kvalitu práce. Bylo proto třeba najít vhodný stroj pro předseťovou přípravu, který by bylo možné využít i při podmítce. Orientovat se v nabídce na trhu pomohly návštěvy výstav a předváděcích akcí, zkušenosti okolních farmářů a zemědělských podniků a samozřejmě také praktické zkoušky strojů v podmínkách farmy. „Vyzkoušeli jsme si několik strojů. Byl mezi nimi i nesený předseťový kombinátor značky Köckerling, model Allrounder 400 classic.,“ popisuje výběr stroje Ing. Petr Šobáň mladší a pokračuje: „Allrounder nás přesvědčil o svých kvalitách, a tak jsme si jej později, s využitím dotačního programu, objednali.“

Více v březnovém Farmáři.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down