15.04.2021 | 06:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spokojenost s kvalitní technikou

Zemědělská společnost TERRIS Budětsko, a. s., spolupracuje s firmou P & L, spol. s r. o., dlouhá léta. Vzájemná spolupráce je založena na nabídce kvalitní techniky a profesionálním servisu. Mezi velmi dobře hodnocené stroje patří výrobky německého výrobce Köckerling.

Zemědělská společnost TERRIS Budětsko, a. s., vznikla v roce 1995 jako společnost s ručením omezeným a hospodařit začala v roce 1996 a v roce 2004 byla transformována na akciovou společnost. Jako jedna z pěti na okrese provozuje stále klasickou zemědělskou výrobu. Živočišná výroba je zaměřena na chov mléčného skotu holštýnského plemene a chov prasat. V rostlinné výrobě podnik hospodaří na 1330 ha zemědělské půdy, nadmořská výška pozemků se pohybuje od 420 do 540 metrů. Úkolem je zajištění krmivové základny pro živočišnou výrobu a pěstování tržních plodin. Největší výměra (370 ha) je určena pro ozimou pšenici, za níž následuje řepka (220 ha) a ječmeny – na 220 až 230 ha jarní sladovnický ječmen a na 140 až 150 ha ozimý ječmen. Pro mák je vyčleněno 50 ha, stejně jako pro travní porosty. Na 30 ha Budětští pěstují oves, na 25 ha hořčici a na 20 ha žito. Krmné plodiny tvoří kukuřice na siláž na přibližně 100 ha a na stejné ploše vojtěška na senáž.

Lehký secí stroj s přípravou

Ve společnosti TERRIS Budětsko využívají již šestou sezónu secí stroj Köckerling VITU 600 s diskovou sekcí pro konečnou přípravu seťového lůžka. „Secí stroj VITU 600 mne tehdy zaujal na veletrhu Agritechnica v Hannoveru, a tak jsme jej zařadili do výběru. Mezi jeho přednosti patří sekce pro kvalitní finální přípravu seťového lůžka a také velmi příznivá hmotnost, která je ve srovnání s konkurenčními secími stroji, které jsme porovnávali, o 20 až 30 procent nižší, což je v našem členitém terénu důležité,“ vysvětluje člen představenstva Stanislav Srnec. Secí stroj Köckerling VITU 600 seje všechny plodiny kromě kukuřice a za den zaseje průměrně 40 ha, roční výkon se pohybuje kolem 1000 ha.

Vector 460

Pro nákup nového kypřiče dozrál čas v loňském roce. Z výběrového řízení vzešel vítězně radličkový kypřič Köckerling Vector 460. „Tento kypřič používá sousední zemědělský podnik již několik let a k naprosté spokojenosti. To byl pro nás jeden z důležitých faktorů. Po dohodě se společností P & L jsme si v loňském roce tento kypřič zapůjčili a vyzkoušeli na našich pozemcích při přípravě půdy pod řepku. Pověst kvalitního kypřiče, která ho provázela, u nás potvrdil. Velmi jsme ocenili i schopnost kvalitně zapravovat i velké množství rostlinných zbytků. Stroj jsme si proto koncem roku objednali a společnost P & L nám ho dodala na začátku letošního roku," popisuje výběr stroje Stanislav Srnec.

Celý článek vychází v regionální příloze týdeníku Zemědělec z Jihomoravského kraje.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down