08.06.2021 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Modré stroje dobývají Banín

Kvalitní zpracování půdy je někdy hodně tvrdý oříšek. Zvláště, pokud ji tvoří těžké jíly. Pak je problém za sucha i za mokra. Na kvalitní zpracování má farmář pár hodin času, a to ještě musí mít ten správný stroj. Své o tom vědí v Baníně na Pardubicku.

Zemědělský podnik LEV Banín s. r. o. ze stejnojmenné obce ležící jižně od Svitav na pomezí Čech a Moravy vznikl v roce 1999. Hospodaří na 730 ha zemědělské půdy, z nichž je 670 ha orné a 60 ha trvalých travních porostů.

Problémové půdy i nářadí

Pozemky společnosti se nacházejí v nadmořské výšce 450 až 500 m a půdy jsou na nich převážně těžké jílovité, často velmi složitě zpracovatelné. Problémy při zpracování půdy byly důvodem, proč vedení společnosti začalo před časem vybírat novou techniku. „Chtěli jsme v první řadě univerzální radličkový kypřič, vhodný nejen pro přípravu půdy před setím řepky, ale i pro podmítky,“ vysvětluje jednatel společnosti Petr Dufek. Z interního výběru vzešel vítězně univerzální radličkový kypřič Köckerling Quadro. Stroj je osazen čtyřmi řadami odpružených slupic s dláty nebo šípovými radličkami. Za pracovní sekcí se nachází řada výškově nastavitelných listových nivelátorů, osvědčený prstencový STS-válec (vhodný i do mokré půdy) a zavlačovače. Nastavenou pracovní hloubku stroj udržuje pomocí předních kol a zadního válce. „Rozhodovali jsme se mezi pracovními záběry 5 a 4,6 m. Nakonec zvítězila varianta s menším záběrem, umožňující sklopit boční sekce a pracovat se záběrem tři metry,“ popisuje Petr Dufek zajímavou konstrukci stroje.

V Baníně si pořídili radličkový kypřič, kterým zpracovávají část výměry určené pro řepku a vyřešili i podmítku, stále však zůstávalo palčivým problémem předseťové zpracování půdy po orbě. „Kompaktor ani smyky si s touto půdou neporadí, potřebovali jsme vybrat ještě vhodný talířový podmítač. A po praktických zkouškách se zdálo, že jsme našli správný stroj. Uměl podmítat i připravovat, byl relativně lehký a měl nižší nároky na výkon traktoru. Pak nám však společnost AGRIO Pardubicko na přelomu března a dubna nabídla k vyzkoušení talířový podmítač Köckerling Rebell.

Více v regionální příloze týdeníku Zemědělec z Pardubicka.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down