13.07.2021 | 06:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Možnosti aplikace vápenatých hmot

Do kategorie strnišťové aplikace můžeme zařadit různé způsoby vápnění a ze širšího pohledu také aplikaci vybraných organických hnojiv. Pro tyto účely máme k dispozici široké spektrum odstředivých rozmetadel. V souvislosti s vápněním pracujeme zejména se závěsnou technikou, přičemž k alternativám patří rozmetací nástavby, které jsou určeny pro spojení s různými nosiči nářadí, samojízdnými podvozky a také podvozky nákladních automobilů.

Z hlediska konstrukce jsou na trhu jednonápravová a dvounápravová závěsná rozmetadla, z jejichž konstrukce vychází také rozmetadla nástavbová. Jednotliví zástupci se liší provedením rozmetacího ústrojí, a to s ohledem na to, zda budeme aplikovat suché nebo vlhčené vápenaté hmoty. Pro aplikaci vlhčeného vápence můžeme rovněž používat vybrané modely klasických univerzálních rozmetadel hnoje a kompostů. Volba vhodné technologie je značně ovlivněna obhospodařovanými výměrami a druhem používaných vápenatých hmot.

Konstrukce závěsných rozmetadel

Závěsná odstředivá rozmetadla, která můžeme využívat k aplikaci vápenatých hmot, jsou jedno- nebo dvounápravová. Jednoosá technika může mít jak pevnou, tak řiditelnou nápravu. To samé platí pro dvounápravové modely, které mohou mít zadní řiditelnou nápravu. Jednotlivé modely se liší také rozměrem kol a pneumatik. Profesionální technika zpravidla využívá nápravu umístěnou co nejblíže rozmetacímu ústrojí, a to s ohledem na zatěžování závěsu trakčního prostředku, a tedy jeho zadní nápravy. Základní šířka pneumatik má hodnotu 450 až 530 mm, disky pro tyto šířky pneumatik mají průměr 38 až 42´´. Někteří výrobci nabízí také různé typy flotačních pneumatik. Základní šířka pneumatik dvounápravové techniky se pohybuje v rozmezí 450 až 600 mm a jejich disky mají průměr 22,5 až 38´´. Z důvodu snížení tlaku na půdu je vhodné použít na tato rozmetadla různé varianty nízkotlakých pneumatik.

Více v příspěvku Ing. Filipa Javorka ve 28. čísle týdeníku Zemědělec.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down