20.07.2021 | 03:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Samojízdná technika a její využití

Pod pojmem strnišťová aplikace si v našich podmínkách představíme především zapravování kejdy nebo digestátu na orné půdě. Nesmíme však zapomínat ani na provádění tohoto agrotechnického opatření na travních porostech. Při strnišťových aplikacích se v posledních letech stále více využívá široké spektrum samojízdných aplikátorů tekutých statkových hnojiv. Z hlediska provedení je to zejména speciální technika určená pro agregaci s nástavbami konstruovanými pro aplikaci hnojiv.

Různé nosiče nástaveb a nářadí můžeme agregovat s pracovními nástavbami různých výrobců. V závislosti na druhu strniště využíváme rozmanité adaptéry, které zajišťují zapravení daného typu hnojiva pod povrch půdy. Jde jak o plošné, tak o řádkové modely lišící se především provedením vlastních pracovních orgánů – různých slupic osazených radličkami rozličných typů nebo talířovými pracovními orgány. Výše zmíněné adaptéry doplňují ještě hadicové adaptéry opatřené speciálními botkami.

Široká nabídka podvozků

Zásadní odlišností samojízdných modelů je konstrukce podvozku, který představuje rozhodující faktor z hlediska užitečné hmotnosti, kapacity cisternové nástavby a rovněž má zásadní vliv na dosahování požadovaného měrného tlaku na podložku. Z tohoto úhlu pohledu rozlišujeme modely s asymetrickou a symetrickou konstrukcí podvozku, přičemž jednotlivé modely se liší nejen počtem náprav, ale také jejich uspořádáním.

Výkonové parametry a nástavby

Samojízdnou techniku si pořizujeme, abychom dosáhli vysoké denní a sezónní výkonnosti. Této skutečnosti odpovídá také motorizace jednotlivých strojů. Jedním z důvodů dostatečného výkonu motoru je i potřeba dosáhnout s agregovaným talířovým nebo jiným adaptérem potřebnou pojezdovou rychlost, nutnou pro kvalitní zapravení kejdy do strniště.*

Více v článku Ing. Filipa Javorka v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down