23.09.2021 | 06:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Technika pro údržbu luk a pastvin

Mnoho zemědělců, pokud sklidí dostatečné množství píce, stav trvalých travních porostů neřeší. Problém nastane v suchých letech. Pak je třeba věnovat loukám zvýšenou pozornost. Podobnou zkušenost má i farmář Petr Zeman. Tomu při pravidelné údržbě luk a pastvin pomáhají luční brány Köckerling Grasmaster 600.

Rodina Zemanových z Nového Města pod Smrkem hospodaří na 217 ha zemědělské půdy, z nichž je 17 ha orné a 200 ha trvalých travních porostů. Rostlinná výroba je zcela podřízena potřebám chovu. „Na orné půdě pěstujeme pouze jetelotravní směsi,“ dodává farmář. Rozšířilo se i stádo chovaného skotu na současných 80 krav, 38 jalovic a 70 telat. Reprodukci zajišťují dva plemenní býci. Býčky farmář prodává v hmotnosti 250 až 280 kg. Spíše hobby zálibou Petra Zemana je také chov hus, slepic a kaprů.

Krmivo je základ

Hlavním a jediným úkolem rostlinné výroby je zajistit dostatek objemného krmiva pro skot. V letech sucha, které vyvrcholilo v roce 2018, pociťoval Petr Zeman nedostatek krmiva, a tak přemýšlel, jak louky lépe ošetřovat a podpořit tak budoucí výnos. Bylo třeba vytahat stařinu a mechy a půdu provzdušnit. Do té doby používal běžný smyk, který rozhrnul krtince, ale více nezvládl. Bylo třeba vybrat vhodnější techniku. Jako optimální řešení zvolil prutové luční brány Köckerling Grasmaster s pracovním záběrem šest metrů.

Při obnově luk je vždy třeba nejdříve dosáhnout správného pH. Některé pozemky Petra Zemana úpravu nepotřebovaly, na ostatní aplikoval mletý vápenec. Poté následovalo zpracování bránami. „Pokud není plánována jarní obnova s přísevem, je vhodnější zpracovat louky bránami na podzim. Agresivitu vnikání prstů do půdy, tedy přítlak, lze plynule nastavit podle množství mechu a stařiny,“ popisuje využití stroje farmář a pokračuje: „Prsty si dobře poradí i s krustou na povrchu půdy. Pozitivní vliv podzimního provzdušnění půdy a vyvláčení mechu a stařiny je vidět již na jarním porostu. Brány také podporují odnožování rostlin a vyšší zastoupení kulturních trav, těch, které v porostu potřebujeme. Na jaře brány Grasmaster využívám buď pro urovnání pozemků rozrytých divokými prasaty a srovnání krtinců, nebo pro přípravu luk na následný přísev. V tom případě pozemek přejíždím opakovaně, až čtyřikrát.“ Po přísevu je vhodné provést první seč dříve a podpořit tak konkurenceschopnost přísévaných plodin.*

Více v regionální příloze týdeníku Zemědělec z Libereckého kraje.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down