04.11.2021 | 04:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kombinace s aktivním nářadím

Při zakládání porostů polních plodin využíváme různou secí techniku. Mezi oblíbené nářadí patří různé secí kombinace. Takové sestavy můžeme rozdělit do dvou základních skupin. Do první patří modely s pasivním nářadím, do druhé modely s nářadím vybaveným aktivními pracovními orgány.

Aktivní nářadí zastupují především různé druhy rotačních bran, nicméně existují také různé půdních frézy. Rotační brány a frézy agregujeme s mechanickými a pneumatickými secími stroji. Takové kombinace slouží především k setí klasických polních plodin, nářadí s aktivními pracovními orgány můžeme ale také sestavovat do kombinací s technikou pro přesné setí kukuřice a dalších širokořádkových plodin. Rotační brány jsou také součástí tažených secích kombinací, které označujeme jako kompaktní secí kombinace a které kromě vlastních rotačních bran zahrnují různé typy pěchů a dalších sekcí pro přípravu půdy. Typickými představiteli secí kombinace s rotačními bránami jsou nesené modely s pneumatickým nebo mechanickým secím strojem.

Pohled na rotační brány

Většina typů rotačních bran nabízí pracovní záběr 3 až 6 m, v široké nabídce jejich výrobců jsou ale modely, které pokrývají svým záběrem spektrum od 2,5 do 8 m. Pro agregaci se secími stroji se však používají právě brány se záběrem od 3 do 6 m, odpovídajícím pracovnímu záběru secích strojů. Samotné rotační brány můžeme také označit jako rotační kypřiče se svislou osou rotace pracovních orgánů. Vlastní orgány určené pro zpracování půdy označujeme stejně jako u klasických bran – hřeby. Pracovní hřeby se liší způsobem spojení s unášečem, geometrií a samozřejmě vlastní délkou. Hřeby můžeme také rozlišovat podle druhu materiálu, z něhož jsou vyrobeny. Upevňovány jsou buď šroubovými spoji, nebo rychloupínacím zařízením. Součástí upevnění pracovní orgánů může být rovněž systém jištění při nárazu na cizí tělesa v půdě. Kromě standardních typů pro přípravu seťového lože, nabízí někteří výrobci také speciální hřeby určené pro zpracování půdy před zakládáním porostů brambor. Délka hřebů se pohybuje v rozsahu 280 až 370 mm. Pracovní orgány mohou být vyrobeny z různého materiálu, k dosažení maximální životnosti, zvláště na těžko zpracovatelných půdách, využíváme tvrdokovy.

Celý článek Ing. Filipa Javorka vychází v listopadovém Farmáři.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down