26.09.2014 | 12:09
Autor:
Kategorie:

Bezpečné řízení i ve větších rychlostech

Firma Michelin aplikovala technologii Ultraflex mimo jiné také u pneumatik pro samojízdné postřikovače. V roce 2010 byla představena pneumatika SprayBib VF (Very High Flexion) o rozměru 380/90 R46 jako vůbec první svého druhu.

V této aplikaci se vhodně využívá důležitých předností technologie Ultraflex, tedy značné nosnosti, šetrného přístupu na půdu i na vegetaci a vysoký rychlostní index.  Ve srovnání se standardními pneumatikami nabízí pneumatika SprayBib VF možnost větší zátěže při srovnatelném nahuštění a postřikovač se může přesunovat po silnici i s naplněnou nádrží.  Pokud bude zatížení shodné, pak mohou být pneumatiky  SprayBib nahuštěny na nižší tlak vzduchu než pneumatiky standardní.

Pneumatiky SprayBib mají flexibilní bočnici, zároveň ale také značnou stabilitu. Tato kombinace dvou na první pohled protichůdných vlastností je výsledkem know-how inženýrů firmy. Stabilita pneumatik je důležitou podmínkou bezpečné jízdy po silnici.  

Přesvědčivá ukázka

V průběhu setkání s novináři prezentovala firma Michelin své pneumatiky SprayBib na samojízdném postřikovači John Deere nejnovější generace.  Testovací řidič prováděl bez obav poměrně prudké manévrování mezi kuželi na mokré vozovce při rychlosti zhruba 40 km/h. Stroj udržoval na jeho limitu proto, aby ukázal, že s pneumatikami SprayBib je jeho řízení a chování bezpečné i v riskantních situacích, do nichž se někdy může dostat obsluha stroje i v běžném provozu. Postřikovač měl plnou nádrž vody a každá pneumatika byla zatížena hmotností 4000 kilogramů.

Vysoká nosnost dovoluje montovat pneumatiky SprayBib i na velké a těžké postřikovače, přičemž rozměry, pracovní záběry a hmotnosti těchto strojů neustále rostou. Michelin dodává velké množství těchto pneumatik na trh v Severní Americe, kde se mnozí farmáři nestydí za názory, že velikostí se jejich samojízdné postřikovače již přibližují sklízecím mlátičkám.

Přiložená videoukázka zachycuje předvádění postřikovače, osazeného pneumatikami SprayBib VF 420/95 R50, na vozovce testovacího okruhu firmy Michelin ve Francii za intenzivního deště*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down