03.10.2014 | 11:10
Autor:
Kategorie:

Testování strojů za extrémních podmínek

Testování strojů je běžnou součástí aktivit jejich výrobců. Postupy testování jsou různé, běžně zahrnují praktické nasazení v provozu po dobu jedné nebo více sezón. Švédská firma Väderstad využívá velmi originální způsob testování svých strojů – v prostředí kamenolomu.

O tom, že jsou tyto informace pravdivé, se mohli přesvědčit účastníci akce zaměřené na prezentaci novinek.  V kamenolomu s názvem Kimme zrovna takové testování probíhalo a redakce byla při tom.

Traktor Massey Ferguson 7624 DynaVT táhl pomalou rychlostí talířové brány Carrier po uměle zbudované dráze, tvořené velkými kameny z vysoce pevné horniny. Za jízdy bylo patrné, jak funguje jištění proti přetížení pomocí pryžových silentbloků; firma Väderstad jej uvedla na trh v Evropě jako první.  Silentbloky z pryže zachycují vibrace a nárazy, které tak nepřechází na vlastní rám stroje. To znamená plynulejší jízdu, menší opotřebení talířů i delší životnost rámu a celého stroje.

Díky testování v takto tvrdých podmínkách má firma Väderstad možnost získat výsledky o životnosti jednotlivých konstrukčních celků svých strojů v průběhu mnohem kratšího časového úseku než při polních zkouškách. Zároveň je možné odhalit výskyt případných slabin a následně je odstranit.

Intenzivní testování

S kamenitými podmínkami se setkávají i zákazníci firmy v okolí města Väderstad. Hospodaří na sprašových půdách, v nichž na povrch nepravidelně vystupují skály.  Ale díky robustnosti strojů této značky spolu s prověřenou konstrukcí se mohou na jejich práci spolehnout, ať se jedná o půdozpracující, nebo secí stroje.

Proces testování celých strojů či jejich komponent je u firmy Väderstad velmi intenzivní.  Zahrnuje testování v zemědělské praxi při zpracovávání tisíců hektarů těžkých půd, mechanické testy, zátěžové testy a zkoušky na testovacích stanovištích.  Pracovníci firmy mají díky tomu kvalitu tak ověřenou, že mohou na celý sortiment svých strojů poskytovat dvouletou záruku.*

Více informací přinese Mechanizace zemědělství 11/2014.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down