11.09.2015 | 10:09
Autor:
Kategorie:

Více než dvacet strojů od jedné značky

ZD Nové Město na Moravě patří k velkým zemědělským podnikům – obhospodařuje celkem více než 4000 hektarů zemědělské půdy. V rostlinné výrobě se kromě pěstování tržních plodin a brambor zabývá i produkcí pícnin, konkrétně jetele červeného pro potřeby živočišné výroby, která zahrnuje chov 950 kusů krav pro produkci mléka.

Podnik hospodaří na pozemcích převážně s hlinitopísčitými půdami v nadmořské výšce 755 až 790 metrů. Provozuje také bioplynovou stanici o výkonu 1137 kW, u níž tvoří velký podíl v substrátu travní senáže, získané sklizní velké plochy trvalých travních porostů. Dalšími komponenty jsou kejda, hnůj, a kukuřičná siláž.

V rostlinné výrobě patří firma ke spokojeným uživatelům závěsné techniky značky Pöttinger. První stroj, senážní návěs Jumbo 8000 L, byl pořízen v roce 2005. Poté doplnily sklizňovou linku dvě žací kombinace NovaCat 8600 ED s pracovním záběrem 8,3 metru, provozované v tlačném nasazení s traktory Fendt 900 Vario. Toto provedení se velmi osvědčilo, protože řidič má velmi dobrý výhled v celém záběru stroje a může i prudčeji zatočit bez vzniku neposečených pruhů píce. Žací stroje mají každý v současnosti již za sebou 30 000 posečených hektarů a stále pracují.  

Na základě dobrých zkušeností se stroji rakouského výrobce byly pořizovány další. A to i stroje pro zpracování půdy, jako pluhy Servo řady 65 i nové generace Servo 6.50 v provedení Nova Plus.

Při podmítkách, zapravování organických hnojiv a přípravě půdy před setím si pracovníci podniku v loňském roce vyzkoušeli radličkový kypřič Synkro 6020 Nova. Při zpracování plochy dohromady 2500 hektarů se stroj velmi osvědčil jako univerzální prostředek s nízkými nároky na tahový výkon, umožňující traktoru se snadno otáčet díky nesenému provedení. Kypřič má jednoduché nastavování i údržbu a byl proto v letošním roce pořízen. Až do současnosti si pracovníci podniku ZD Nové Město na Moravě zakoupili dohromady 21 strojů od rakouského výrobce Pöttinger.*

Více informací přinese Mechanizace zemědělství 10/2015.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down