11.09.2015 | 11:09
Autor:
Kategorie:

Testování půdozpracujících strojů ve shodných podmínkách

V oblasti zpracování půdy po sklizni se v našich podmínkách využívá celá řada strojů. K nejčastějším patří talířové podmítače, radličkové kypřiče a radličné otočné pluhy v nejrůznějších záběrech. Ovšem požadavek na tahový výkon je u jednotlivých typů strojů odlišný a zároveň je závislý i na intenzitě promísení půdy s organickou hmotou.

Požadavek na tahový výkon ovlivňuje spotřebu paliva traktoru, a tím i výši provozních nákladů. Náklady na palivo tvoří z celkových nákladů významnou položku. Firma Pöttinger jako výrobce strojů výše uvedených skupin se proto rozhodla provést testování zaměřené na porovnávání tahových nároků mezi talířovým podmítačem, radličkovým kypřičem a pluhem na jednom pozemku při minimálním časovém rozdílu. A to pod vedením nezávislého odborníka, kterým byl prof. Ing. František Bauer, CSc., z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Testování probíhalo na pozemcích ZD Nové Město na Moravě.

Testování se zúčastnily tyto stroje: polonesený pluh Servo 6.50 Plus Nova v osmiradličném provedení, radličkový kypřič Synkro Nova řady 1020 a talířový podmítač Terradisc 3001. Tažným prostředkem byl traktor John Deere 6215 R, z jehož sítě CAN-Bus byly snímány důležité informace o spotřebě paliva do měřicí ústředny. Z ní pak byly informace pomocí wi-fi signálu zasílány do měřicí stanice nacházející se přímo na poli. V počítači pak probíhal záznam změřených dat.

Dále byl ještě zjišťován prokluz kol, čas, za který traktor s konkrétním typem stroje zpracuje vytyčenou plochu, a výkonnost souprav. U agregace traktoru s pluhem Servo 6.50 Nova Plus byl ještě zjišťován vliv zařízení Traction-Control nové generace na snížení prokluzu kol a na rovnoměrnost zatížení mezi koly zadní nápravy, z nichž jedno jede v brázdě a druhé po záhoně.*

Více informací přinese Mechanizace zemědělství 10/2015.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down