22.02.2016 | 12:02
Autor:
Kategorie:

Pásové zpracování půdy má vhodné využití

Jedním z podniků, provozujících intenzivní živočišnou výrobu ve Středočeské pahorkatině, je ZD Krásná Hora nad Vltavou a. s. Podnik provozuje několik farem a zároveň i dvojici bioplynových stanic. Kromě píce z trvalých travních porostů slouží ke krmení skotu s produkcí mléka ještě jetelové a vojtěškové senáže a silážní kukuřice, které tvoří významnou položku osevních postupů.

Pro obhospodařování celkové výměry 5383 hektarů zemědělské půdy slouží moderní zemědělská technika. Platí to i o pěstování kukuřice, které je zhruba na třetině výměry této plodiny založeno na systému pásového zpracování půdy, tzv. strip-till. Tato moderní technologie je vhodná do specifických podmínek panujících na mnohých pozemcích v pahorkatině.

Vhodným řešením specifických podmínek svažitých pozemků je pásové zpracování půdy strojem STRIGER firmy Kuhn. Zpracování půdy v pásech s ponecháním zbývající plochy bez zásahu znamená úsporu nákladů a času. Další výhodou je možnost začít s pěstováním kukuřice na polích, která byla po dobu tří až čtyř let zatravněna nebo využívána pro pěstování vojtěšky. Pásové zpracování půdy také otvírá cestu pro kukuřici i na pozemky, kde to do té doby nebylo možné – na trvalých travních porostech, které by za běžných okolností čekala obnova. Svažitost těchto pozemků není na závadu, protože travní drn v meziřádkovém prostoru drží půdu a chrání ji před erozí. Smyv ornice je tedy minimální.

STRIGER firmy Kuhn provádí nakypření půdy v pruzích s volitelnou roztečí. Zároveň na dno zpracovaných pásů umí ukládat minerální hnojivo, jehož zásobu si traktor veze v čelně neseném zásobníku. Tím, že se osmdesát procent půdy na pozemcích nezpracovává, se značně snižuje spotřeba paliva. Technologie má také vysokou plošnou výkonnost.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č.5/2016.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down