11.06.2016 | 05:06
Autor:
Kategorie:

Novinka z veletrhu Techagro v akci

Na svém velkém polním dni v Rostěnicích předvedla společnost BEDNAR svou půdozpracující techniku mimo jiné i v širokozáběrovém provedení. Nechyběla ani ukázka práce kombinovaného stroje Terraland DO v pracovním záběru pěti metrů. Tento stroj je svou koncepcí unikátní, protože spojuje pod svým rámem jak kypřicí radlice, tak i sekci talířů. Přitom je konstruován tak, aby bylo dosaženo maximální průchodnosti.

Terraland DO je strojem, na který dlouho čekali pěstitelé zrnové kukuřice. Dokáže rozřezat organické zbytky a rovnoměrně je promísit s půdou, což je ve srovnání s orbou výhoda, protože nejsou uloženy v půdě v jedné vrstvě. A to i při velkém množství hmoty na povrchu. Pro řezání hmoty a prvotní  otevření půdy disponuje velkými talíři o průměru 660 mm a tloušťce 6 mm, které jsou samostatně jištěny pomocí tlačných vinutých pružin.

Za nimi se pak nachází čtyři řady radlic s roztečí 37,5 cm. Radlice jsou opět samostatně jištěny, zároveň ale disponují možností hydraulického vyřazení každé druhé radlice z provozu. Zbývající radlice pak kypří půdu do hloubky až 45 cm v pruzích s roztečí 75 cm, což odpovídá meziřádkové vzdálenosti porostů kukuřice. Stroj tak může pracovat i při základním zpracování půdy před výsevem kukuřice. Může být osazen jedním ze dvou typů radlic a využíván i pro podrývání půdních profilů bez mísení půdy.

Také díky svému kombinovanému uspořádání má Terraland DO vyšší nároky na tahový výkon traktoru. Na polnímu dni si jej zapřáhl nejvýkonnější traktor John Deere vůbec, čtyřpásový model 9620 RX. Tento tahač je odpovědí na požadavky po výkonném a zároveň inteligentním traktoru pro největší podniky. Kombinovaný dlátový pluh zvládl na hluboké úrodné půdě v Rostěnicích hladce a bylo znát, že by bez problémů s ním mohl pracovat i rychleji. Jeho motor Cummins QSX o zdvihovém objemu 15 l má maximální výkon 670 k. S pásy o šířce 762 mm má traktor celkovou šířku do 3 m a může se tak zcela samostatně přesouvat po pozemních komunikacích.*

Více informací přinese Mechanizace zemědělství č. 8/2016.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down