28.06.2016 | 08:06
Autor:
Kategorie:

Nový systém pro precizní nastavení pluhu

Firma LEMKEN je tradičním výrobcem pluhů. S tím souvisí i snaha toto nářadí neustále zdokonalovat. Důkazem toho jsou inovace jako orební tělesa Duramaxx, předradličky s nastavením bez použití nářadí, nastavovací centrum OptiQuick či posilovač trakce. A pro letošní sezónu přichází firma LEMKEN ještě s další novinkou – systémem OptiLine.

Skutečnost, že se u nesených pluhů Juwel kromě jiného provádí nastavení též pro správný průběh tahové linie, není žádným tajemstvím. Pluh se před uvedením do provozu pomocí nastavovacího centra seřídí tak, aby tahová linie procházela středem zadní nápravy traktoru. Poté se již toto nastavení nemusí měnit. Správnost nastavení se rozpozná tak, že traktor jede bez natočení kol přední nápravy (nemusí kompenzovat stranový tah). U návěsných pluhů se naproti tomu nastavení optimální tahové linie doposud neprovádělo – bylo z výroby stanoveno pevně. Firma LEMKEN vyvinula systém, který umožňuje toto nastavení ještě velmi precizně a zároveň i komfortně doladit. Má název OptiLine a je tvořen přídavnou pístnicí mezi věží pluhu a otočným mechanismem.

Díky této pístnici může řidič traktoru provádět precizní nastavování tahové linie přímo z kabiny. U předvedeného pluhu Diamant 11 V 7+1 L 100 s osmi orebními tělesy Duramaxx začínala tahová linie uprostřed, tj. za čtvrtým tělesem. Systém OptiLine bez problému funguje nezávisle na trakčním posilovači, který přenáší část sil, vznikajících díky zahlubování orebních těles do půdy, na zadní nápravu traktoru.

Při orbě spolu s výkonným traktorem Magnum 380 CVX značky Case IH byla kromě tradičně kvalitní práce orebních těles patrná úplná absence stranového tahu. Systém OptiLine firmy LEMKEN také usnadňuje agregaci pluhů Diamant s různými traktory v jednom podniku.*

Více informací v časopise Mechanizace zemědělství 8/2016.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down