16.12.2021 | 03:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Specialisté nejen na zpracování půdy

Rokycanská společnost SMS CZ, s. r. o., je významný tuzemský výrobce strojů na zpracování půdy a péči o travní porosty. S devíti stroji z jejího výrobního programu se mohli zemědělci seznámit na výstavě Den Zemědělce. nechyběla mezi nimi ani zajímavá novinka.

 

Největší novinkou v expozici rokycanského výrobce zemědělské techniky byl osmimetrový těžký talířový podmítač Superior 800 G, který předvedl své kvality při praktickém zpracování půdy. Konstruktéři vycházeli z prověřené konstrukce širokozáběrových modelů, které nejen kvalitně pracují, ale i přes svoji šířku dokážou velmi dobře kopírovat terén. Stroj vznikl na základě požadavků kanadského importéra strojů této značky. Kanadští zemědělci již znají a používají těžké talířové podmítače SMS v pracovních záběrech 12 a 10 m, chyběl jim však stroj s menším pracovním záběrem a stejným konstrukčním řešením. Výrobce jim vyhověl a vyvinul tento model, který se již prosazuje nejen za mořem, ale i na tuzemském a evropském trhu. Krátký podmítač s pracovním záběrem 8 m je osazen talíři o průměru 610 mm (na přání 660 mm). Pracovní sekce tvoří dvě čtyřmetrová křídla s talíři uloženými v bezúdržbových ložiscích na dvojitých kovaných slupicích. Uložení dvou slupic na jednom dlouhém silentbloku zajišťuje dostatečnou tuhost a stálé vedení disků i v tvrdých podmínkách.

Za talířovou sekcí následují čtyři dvoumetrové zadní nezávisle zavěšené válce. Podvozek je dále vybaven opěrnými a transportními koly.

Podmítač bez jakékoliv elektroniky je vybaven třemi hydraulickými okruhy, z nichž dva jsou určeny pro rozkládání a skládání stroje a třetí pro nastavení pracovní hloubky (maximálně 18 cm).

Pro agregaci výrobce doporučuje traktor s minimálním výkonem 240 kW, optimální pracovní rychlost se pohybuje mezi 10 až 18 km/h.

S talíři i radličkami

Talířový podmítač Superior G v expozici doplnily další staticky vystavené stroje na zpracování půdy. Druhým zástupcem talířových podmítačů byl krátký nesený podmítač Ontario 300 s dvěma řadami talířů o průměru 510/560 mm na slupicích z vysokopevnostní oceli a volitelným zadním opěrným válcem. Ontario je díky použití vysokopevnostních materiálů určeno i pro slabší traktory. Nižší váha stroje v základním provedení je kompenzována přídavným závažím o hmotnosti až 330 kg pro lepší vnikání do půdy i za sušších podmínek. Stroj je určen pro první mělkou podmítku, předseťovou přípravu nebo případně údržbu trvalých travních porostů.

Radličkové stroje zastupoval nesený radličkový kypřič Atos 300, univerzální stroj s třemi řadami radliček s osovou roztečí 30 cm. Radličky mohou být jištěny střižně, pružnou slupicí nebo pružinou. Následuje řada rovnacích per nebo talířů a volitelný zadní opěrný válec. Kypřič Atos lze použít pro předseťovou přípravu i na posklizňové zpracování půdy v minimalizačních technologiích. Při montáži širokých radlic s křidélky lze půdu zpracovávat v hloubce 5 až 20 cm, se samotnými dláty až do hloubky 30 cm. Kypřič Atos doplnil kompaktor Severit 500 pro předseťové zpracování půdy do maximální hloubky 12 cm, který je díky kombinaci různých typů pracovních orgánů schopen při jednom přejezdu srovnat pozemek, rozdrobit hroudy a precizně připravit seťové lůžko. Uplatnění nalezne jak v přípravě po orbě, tak i v minimalizačních technologiích.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down