V zemědělské společnosti ZP Červenka, hospodařící nedaleko Litovle, využívají při zpracování půdy tři stroje z produkce německého výrobce Köckerling. Prvním je univerzální radličkový kypřič, druhým předseťový kombinátor a nejmladším talířový podmítač.
V ZP Červenka půdu zpracovávají částečně orbou, částečně bezorebně. „Bezorebné technologie využíváme při přípravě půdy před setím ozimů, pozemky určené pro setí jarních plodin, tedy po kukuřici na zrno a případně po vojtěšce na podzim oráme,“ vysvětluje agronom. Při zpracování půdy podnik z velké části spoléhá na techniku německého výrobce Köckerling.
Nejdéle s Vectorem
Nejdéle sloužícím strojem Köckerling je univerzální radličkový kypřič Vector s pracovním záběrem 4,6 m. Do Červenky jej v roce 2017 dodala společnost P & L, spol. s r.o. Od počátku byl využíván jak pro posklizňovou podmítku (s křídlovými radlicemi Topmix), tak pro hluboké základní zpracování půdy (s osmicentimetrovými dláty z tvrdokovu Betek) před setím ozimů. Od roku 2020 je vyčleněn již pouze pro přípravu půdy pro ozimy, kdy prokypří a provzdušní půdu do hloubky 20 až 25 cm. Zatímco první modrý stroj je určen pro podzimní přípravu, druhý stroj ze stejné stáje je vytížen na jaře. Je jím předseťový kombinátor Allrounder 900 profiline, který společnost P & L, spol. s r.o., dodala na jaře roku 2019 k vyzkoušení. Kombinátor předvedl, co umí a v podniku již zůstal.
Přestože Vector kvalitně podmítá, jeho nasazení nebylo z pohledu agronoma ideální. Bylo třeba opakovaně nasazovat a opět sundávat dvojité křídlové radlice Topmix (do podmítek zasahovalo setí řepek) a při pracovním záběru 4,6 m nebyl denní výkon při podmítkách optimální. „Potřebovali jsme zvýšit produktivitu práce. Volbou byl talířový podmítač s větším pracovním záběrem. Jedním z uvažovaných byl i podmítač Rebell classic 600 T 2.0. Praktické zkoušky proběhly po sklizni v roce 2020 a následně ještě na podzim před setím pšenice, protože byla půda tak mokrá, že jsme nemohli nasadit Vector. Rebell při zkouškách obstál, pole za ním bylo rovné, půdní profil podřezaný, a tak jsme si jej už nechali,“ vysvětluje agronom.
Více v regionální příloze týdeníku Zemědělec z Olomouckého kraje.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!