10.03.2022 | 08:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Modré stroje v Dlouhých Dvorech

Změna technologie a potřeba zvýšit kvalitu i produktivitu práce na Statku Dlouhé Dvory vyžadovaly novou techniku. Při jejím výběru uspěly stroje německého výrobce Köckerling. Dnes jich jezdí na polích v okolí farmy již čtveřice.

„Statek Dlouhé Dvory s. r. o. je rodinná farma s dvěma českými spoluvlastníky, která vznikla v roce 1995 transformací bývalého státního statku,“ popisuje historii syn jednoho z nich a současný ředitel Ing. Jiří Černý. Farma zpočátku provozovala kompletní zemědělskou výrobu. Živočišná výroba byla zaměřena na chov skotu s mléčnou produkcí, chov prasat a chov koní. V současné době se vlastníci věnují již pouze rostlinné výrobě. Hospodaří na 666 ha zemědělské půdy, z nichž je 650 ha půdy orné. „Osevní postup máme vyvážený, pěstujeme šest hlavních plodin. Největší podíl připadá na ozimou pšenici, za níž následují cukrová řepa, řepka ozimá, hrách na zrno, jarní ječmen a mák. Doplňkově pěstujeme svazenku na semeno. Nezastupitelné místo mají také meziplodiny, které oséváme přibližně na 120 ha,“ představuje rostlinnou výrobu ředitel.

Zpracování půdy a setí

Půdy jsou na pozemcích farmy většinou velmi dobré – úrodné černozemě. Jejich zpracování prošlo postupným vývojem, od orební technologie ke kombinovanému zpracování. Část plochy určená pro jařiny se oře nebo hloubkově kypří, pozemky vyčleněné pro ozimy se zpracovávají radličkovými kypřiči. S tím, jak procházelo vývojem zpracování půdy, procházelo vývojem i složení strojů na její zpracování a následné setí. 

Technika pro setí 

Jedním z dlouholetých obchodních partnerů farmy je firma Agrotech HK s. r. o., která do Dlouhých Dvorů dodala celou řadu strojů. Z pohledu značky Köckerling byl však důležitý rok 2016 a výběrové řízení na nový secí stroj. Jedním z posuzovaných byl také Köckerling Vitu s pracovním záběrem 6 m. Oproti secímu stroji do té doby pracujícímu na farmě měl větší pracovní záběr, nižší nároky na výkon traktoru a jednodušší konstrukci. Díky tomu mohl být nejsilnější traktor nasazen pouze na přípravu půdy a slabší, v agregaci se secím strojem, současně sít. Tím se proces přípravy a setí zefektivnil. Tato myšlenka zvítězila, navíc cena byla příznivá, a tak firma Agrotech HK v roce 2017 secí stroj Vitu do Dlouhých Dvorů dodala.

Nejen na louky

Druhým modrým strojem dodaným do Dlouhých Dvorů byly v roce 2019 brány Grasmaster 600 s rámem osazeným stavitelnou přední smykovou lištou a pěti řadami dvojitých prutových prstů. Přestože jsou brány často nasazovány pouze při údržbě trvalých travních porostů, vedení farmy je využívá i na orné půdě. „Brány Grasmaster využíváme při vláčení pšenice,“ vysvětluje Ing. Černý a pokračuje: „Když je pozemek utažený po zimě, tyto brány velmi dobře rozbijí krustu, půdu provzdušní a podpoří nitrifikaci. Úspora může činit až 100 kg ledku na hektar.“ Další využití najdou brány při klasickém vláčení luk, kdy vytahají stařinu a srovnají krtince. 

Pro podmítku i kypření

V roce 2020 se rozhodlo vedení farmy vybrat univerzální radličkový kypřič. Ve výběrovém řízení byly nabídnuty stroje několika značek, včetně dvou strojů firmy Köckerling – kypřičů Quadro a Vector. Vítězem se stal radličkový kypřič Vector 4,6/6,2 m, který přesvědčil univerzálností, kvalitou práce, urovnávacím efektem i variabilitou pracovního záběru. Ten lze měnit jednoduše našroubováním či odšroubováním vnějších přírubových rámů.

Radličky doplnily talíře

V rámci zvyšování produktivity práce doplnilo vedení společnosti v loňském roce park techniky ještě o talířový podmítač Rebell classic T 800. Nákupu předcházela zápůjčka v létě a na podzim. Ve zkouškách obstál, poradil si i s podmítkou po sklizni polehlého hrachu, která byla pro radličkový stroj problémem. Rebell zbytky rozřezal a zapravil. Po důkladných zkouškách, při nichž se osvědčil nejen v podmítkách, ale i při zapravování hnoje a při předseťové přípravě, již na farmě zůstal.*

Více v regionální příloze týdeníku Zemědělec z Královéhradeckého kraje.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down