24.03.2022 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výkonný sběrací vůz pro pole i louky

Samosběrací vozy jsou v Zemědělské společnosti Rozvodí, spol. s r. o., nezbytnými pomocníky při sklizni nejen sena a senáže, ale i slámy. Poté, co v loňském roce dosloužil nejstarší, bylo třeba vybrat jeho nástupce. Po úspěšné praktické zkoušce se jím stal Fendt Tigo 60 MR Profi. 

Hlavním zaměřením podniku je produkce mléka. V chovu s uzavřeným obratem stáda je 550 dojných krav holštýnského plemene a příslušný počet kusů ostatních kategorií. Chovatelé z Černova patří celá desetiletí k absolutní špičce na Pelhřimovsku a právem jsou oceňováni poháry pro vítěze. V celorepublikovém hodnocení obsazují příčky v Top 10.

Hlavním cílem rostlinné výroby je zajištění dostatku kvalitního krmiva pro potřeby chovu skotu. Špičkový chov s více než tisícem kusů skotu vyžaduje nejen potřebné množství, ale také kvalitu objemných krmiv. Zdrojem jsou trvalé travní porosty na přibližně 600 ha. Největší pozemky jsou po seči sklízeny samojízdnou řezačkou na senáž, menší, vzdálené a s méně kvalitní pící pak žací kombinací a následně sbírány sběracím vozem. Sběrací vůz je nasazován i při druhých a třetích sečích a při sběru slámy po sklizni obilnin. V Černově sloužila dlouhá léta dvojice, z níž ten starší dosáhl v loňském roce své životnosti. Když dosloužil, bylo třeba rychle vybrat vhodného nástupce. Výběr nového vozu začalo vedení společnosti řešit vloni na jaře. Adepti byli dva, nakonec padla volba na sběrací vůz značky Fendt, model Tigo 60 MR Profi. „Objednávce předcházela na konci léta zápůjčka od společnosti Agromex s. r. o., při níž jsme si vůz vyzkoušeli při třetí seči přibližně na 50 hektarech. Sklízel senáž po čtyřrotorovém shrnovači. S jeho prací jsme byli velmi spokojeni,“ konstatuje mechanizátor František Jílek. A protože měl oproti konkurenčnímu modelu lepší výbavu a příznivá byla i cena, v Černově již zůstal.* 

Celý článek vychází v březnovém Farmáři.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down