29.03.2022 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Technika z Apeninského poloostrova

Pro každého chovatele koní je zajištění kvalitního krmiva a v dostatečném množství jedním z nejdůležitějších úkolů. Je nezbytné, aby byla sklizňová technika výkonná, spolehlivá a k píci šetrná. V hřebčíně Dobrovský ve Vacenovicích vsadili při obnově sklizňové linky také na techniku italských výrobců.

Rodinný hřebčín Dobrovský ve Vacenovicích na Hodonínsku je domovem starokladrubských koní. Hřebčín založili dva geometři z katastrálního úřadu, manželé Dobrovští. Oba toužili po koních a svůj sen si splnili v roce 1986, kdy si přivezli z Kladrub nad Labem první starokladrubské koně. V současné době je v  chovu kolem padesáti koní, ale hřebčín pamatuje i stádo sta kladrubských krasavců na svém dvoře. Koně jsou přes rok na pastvinách, matky s hříbaty stráví zimní měsíce ve stáji. Zajištěním dostatku krmiva je pověřen syn zakladatelů Radoslav Dobrovský. Ve Vacenovicích si krmivo zajišťují sami na základě smluvních vztahů s majiteli pozemků. K hřebčínu patří 22 ha pastvin, z nichž se píce nesklízí. Až do počátku sucha v roce 2018 hřebčín veškeré seno nakupoval. Poté, co sucho zvedlo ceny krmiva nad únosnou mez, bylo třeba změnit systém hospodaření. Hřebčín začal uzavírat s okolními zemědělci smlouvy na nákup zelené hmoty. Nepronajímá si půdu, ale kupuje pícniny na ní rostoucí. Ty posléze sklízí vlastními prostředky. Na základě smlouvy se sousedním farmářem si sám lisuje i potřebné množství stelivové slámy. Při nákupu strojů na sklizeň pícnin hřebčín spolupracuje se společností UNIMARCO a. s. Ve Vacenovicích je oblíbená technika značek Mascar a Sitrex.*

Více v 3. čísle Farmáře.  

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down