10.05.2022 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zaměřeno na pásové shrnovače

Nedílnou součástí řady technologických linek pro sklizeň zavadlé píce trav, jetelovin či různých směsí jsou různé typy shrnovací techniky. Shrnovače využíváme při sklizni sena a rovněž se s nimi setkáme při sklizni slámy. Vývoj této techniky má mnoho podob, pro uživatele je důležité, aby shrnovací technika byla nejen výkonná, ale aby také šetrně shrnovala krmivo, navíc obsahující minimální podíl nečistot a nežádoucích příměsí.

Jednou z cest, jak dosáhnout kýženého efektu, je využití různých typů pásových shrnovačů. Charakteristickým znakem dané techniky je kombinace klasických prstových sběračů s příčnými pásovými dopravníky. Koneckonců využití shrnovací techniky zahrnující prstové sběrače není v našich podmínkách ničím novým a již v minulosti se takové modely využívaly v kombinaci se samojízdnými mačkači. Současné typy lze rozdělit na samojízdné shrnovače, následované taženými modely a nechybí ani nesené verze takto koncipované shrnovací techniky.

Nabídka samojízdné techniky

Nejen na našem trhu se využívají různé modely samojízdných žacích strojů, někteří výrobci se již v minulosti zabývali také vývojem prototypů samojízdných rotorových shrnovačů. V současnosti reprezentují samojízdné shrnovače stroje, pro něž je charakteristickým znakem kombinace prstových sběračů a příčných dopravníků.

Tažené modely převažují

S ohledem na požadovanou plošnou výkonnost a výši vstupní investice se zpravidla setkáme s taženými modely pásových shrnovačů. Jednotlivé typy se liší pracovní šířkou, celkovým pojetím konstrukce shrnovacích jednotek, možností ukládání řádků a způsobem agregace. Připojeny k trakčnímu prostředku mohou být pevnou středovou tažnou ojí nebo středovou ojí hydraulicky polohovatelnou, umožňující práci na levé či pravé straně vůči trakčnímu prostředku. Tyto modely můžeme rovněž využít k vytváření shrnovacích kombinací s čelně nesenými shrnovači.

Nabídka nesené techniky

Nesené modely pásových shrnovačů jsou vyráběny jak pro agregaci do předního, tak zadního tříbodového závěsu. Někteří výrobci pamatují také na agregaci s kolovými traktory s otočným řízením. Klasické modely jsou určeny jak pro malá hospodářství, tak slouží jako technika pro obracení řádků slámy a již shrnutých řádků píce.

Celý článek Ing. Filipa Javorka vychází v květnovém Farmáři. 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down