24.05.2022 | 02:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Technika vhodná pro menší farmáře

Na rodinné ekologické farmě ve Valašské Bystřici využívali dlouhá léta při sklizni píce pro některé činnosti službaře. Toto řešení mělo ale své nedostatky. Vynakládali za provedené služby nemalé prostředky a často nebyla příslušná operace provedena v optimálním termínu. Proto se před dvěma lety rozhodli doplnit linku na sklizeň píce o chybějící techniku.

Farmářka Kateřina Kolečková z Valašské Bystřice hospodaří od roku 2009. Tehdy navázala na práci svého otce. Ten soukromě hospodařil od počátku devadesátých let. Věnoval se chovu ovcí, ke kterým měl jako bývalý bača blízký vztah. „Otcovi vrátili v restituci tři hektary půdy, k nimž si pronajal další. Choval 50 až 60 ovcí. Po roce 2009 jsem od něj hospodářství začala postupně přebírat. Tento proces trval pět let. Současně jsem v letech 2009 a 2010 přecházela na ekologický systém hospodaření,“ vzpomíná Kateřina Kolečková. Po otci přebrala kolem 20 ha trvalých travních porostů a 60 ovcí, k nimž přibylo 40 vlastních. Chov se pak dál rozrůstal až do počtu 200 bahnic. Protože však nebyla poptávka po skopovém mase dostatečně velká, rozhodla se farmářka v roce 2014 založit také pastevní chov masného skotu. Dnes hospodaří celkem na 70 ha a v chovu má 21 kusů skotu plemen limousine, masný simentál a charolais. Chov ovcí plemene suffolk byl utlumen na 110 bahnic a 20 jehnic. Zákazníci si na farmě mohou objednat živá zvířata – jehňata a telata.

Skromné začátky

Počátky hospodaření byly pro Kateřinu Kolečkovou ve znamení nedostatku vhodné techniky. „Jediné, co jsem převzala, byl starý traktor Zetor 7240 a stejně stará pícninářská technika a vleky,“ vzpomíná. Nedostatek vhodných strojů byl částečně dán faktem, že si otec najímal na řadu činností službaře. S rostoucí výměrou a zvětšujícím se chovem bylo zřejmé, že je třeba začít nakupovat nové stroje. Zajímavé bylo první seznámení farmářky s technikou z portfolia firmy UNIMARCO a. s. Bylo to v roce 2019. Při projíždění kolem areálu firmy ji zaujaly vystavené stroje, a tak odbočila, aby si je prohlédla. Druhé setkání v roce 2020 již přineslo oběma stranám ovoce. V nabídce lisů italského výrobce Mascar hledali vhodný malý lis na válcové balíky. „Platili jsme v té době stále za služby, a tak jsme se rozhodli raději investovat do svého,“ vysvětluje farmářka a pokračuje: „Potřebovali jsme lis, který jednak zvládne náš traktor Zetor Proxima s výkonem 85 k, jednak bude schopen bezpečně pracovat na svažitých pozemcích.“ Po konzultacích se zástupcem prodejce Radomírem Juříkem a návštěvě u referenčního zákazníka pracujícího s lisem značky Mascar nakonec zvolili lis Corsa 420L Plus. K němu si farmářka ještě vybrala vhodnou baličku a luční brány.*

Více v květnovém Farmáři.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down