12.07.2022 | 06:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nový senzor pro úsporu hnojiv

Cena hnojiv stále roste a zvyšuje náklady na hospodaření. Stále radikálněji proto do farmaření promlouvají technologie, které pomáhají šetřit náklady na hnojení. Zemědělci nyní dostávají do rukou jednoduchou a účinnou sondu od společnosti Agdata s. r. o. Jejím pouhým zasunutím do půdy okamžitě získají informace o jejím nasycení živinami nebo kyselosti. Hnojit pak mohou pouze lokálně a šetřit tak nejen finanční prostředky, ale také přírodu.

Senzor je schopen podávat v reálném čase komplexní informace o stavu půdy, které lze využít pro většinu rozhodovacích procesů v rámci precizního hospodaření. Sleduje aktuální stav pH půdy v rozsahu od 3 do 9 s rozlišením 0,1 pH, poskytuje informace o nasycení půdy dusíkem, fosforem a draslíkem (trojkombinace NKP), sleduje však také půdní vlhkost (s rozlišením na 0,1 %). A aby byly informace kompletní, měří aktuální teplotu v rozsahu –40 až +80 °C.

Senzor je navržen tak, aby mohl být v půdě umístěn dlouhodobě. Odolává mechanickému poškození, dlouhodobé elektrolýze, korozi, vakuovému zalévání a je zcela vodotěsný. Napájen je pomocí telefonu. Lze ho využívat jako přenosnou sondu pro terénní měření a získávat tak pravidelné informace o stavu půdy na konkrétních místech, umožňuje však také stabilní dlouhodobý monitoring, a to přímo zakopáním do půdy. V takovém případě mohou farmáři sledovat efekt přijatých opatření v dlouhodobém horizontu.

Kromě běžných farem může být živinový senzor využíván také v péči o městskou zeleň, posloužit by ale mohl také v rámci výzkumu a osvěty. Jak přistupovat k preciznímu hnojení – tedy pouze tam, kde to dává smysl – se totiž zemědělci stále učí.

„Každá půda má jiný profil. To, co funguje v Polabí, nebude fungovat na Vysočině. A i přes veškerou snahu ušetřit na hnojení není příliš prostor pro experimenty – ty by se totiž mohly negativně odrazit na úrodě,“ vysvětluje obchodní ředitel startupu Agdata Lukáš Musil a dodává: „Proto bychom ve spolupráci s Agrární komorou, i díky novým možnostem živinové sondy, rádi testovali dopady různých technologií hnojení a data otevřeně sdíleli. Čím rychleji si totiž novou technologii zemědělci osvojí, tím lépe pro farmaření i krajinu.“

Nový živinový senzor je plně kompatibilní se systémem Agdata a farmáři si ho mohou koupit i instalovat zcela sami, doplňkově ke službě Agdata Vari.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down