11.08.2022 | 02:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pro podmítku i předseťovou přípravu

V rámci výběru vhodného stroje pro posklizňovou podmítku ve Výrobně obchodním družstvu Lidmovice zvolili radličkový kypřič Quadro německého výrobce Köckerling. Stroj nezklamal, naopak odvádí velmi dobrou práci, a tak když o rok později vedení družstva vybíralo předseťový kombinátor, nevynechalo ani stroj stejného výrobce. Ten posléze doplnil park techniky a rychle se stal neocenitelným pomocníkem při předseťové přípravě.

Výrobně obchodní družstvo Lidmovice, sídlící nedaleko Vodňan, hospodaří na 2640 ha zemědělské půdy, z nichž je 2107 orné, zbylou výměru tvoří trvalé travní porosty a jiné plochy. Pozemky družstva se nacházejí v průměrné nadmořské výšce 550 metrů. Zemědělskou výrobu tvoří jak rostlinná, tak i živočišná výroba. Ta se specializuje na chov mléčného skotu českého strakatého plemene v počtu 2000 kusů, z nichž je 590 dojnic a nechybí ani skot bez tržní produkce mléka. V chovu je 130 kusů plemene masný simentál s vlastním výkrmem býků. Druhou činností v živočišné výrobě je chov prasat s uzavřeným obratem stáda a vlastní porodnou. Celkem je v současné době v chovu 1660 kusů.  Úkolem rostlinné výroby je zajištění krmivové základny pro chov skotu a prasat (družstvo provozuje i vlastní míchárnu krmiv) a produkce tržních plodin. Pro potřeby chovu družstvo pěstuje silážní kukuřici, pícniny na orné půdě a na loukách píci, tržní plodiny tvoří především ozimá pšenice, kterou doplňuje řepka, ozimý a jarní ječmen a na malé ploše také oves a brambory.  

Pro mělkou podmítku

V roce 2019 vybíralo vedení družstva nový kypřič, který bude schopen kvalitně podmítat. Zajímavý stroj upoutal zástupce družstva na výstavě Země živitelka. Byl jím kypřič Köckerling Quadro. Ještě během výstavy se dohodli se zástupcem společnosti DEMCO s. r. o. na zápůjčce stroje. Prodejce poskytl k praktické zkoušce model Quadro 460 s pracovním záběrem 4,6 m. Zkoušky dopadly na výbornou a tak už kypřič v družstvu zůstal.

Zpracování půdy před setím

Pro jarní předseťovou přípravu družstvo dlouhá léta využívalo smykobrány, ale výsledek často nebyl optimální. „Půda nebyla správně rozebraná, zůstávala v kusech a byl velký problém ji rozdělat. Secí stroje neměly půdu správně připravenou, což se projevilo v kvalitě setí i vzcházení,“ potvrzuje předseda představenstva Lukáš Širer. Když v roce 2020 nastal čas vybrat vhodný předseťový kombinátor, po dobrých zkušenostech s kypřičem Quadro byla jednou z oslovených firem i společnost DEMCO s. r. o. Ta předvedla na pozemcích družstva předseťový kombinátor Köckerling Allrounder 600 profiline. Šestimetrový záběr byl zvolen s ohledem na traktorový park. Allrounder nezklamal, odvedl velmi dobrou práci. Následovala objednávka a ještě na konci roku 2020 stál kombinátor na dvoře.

Více v regionální příloze týdeníku Zemědělec z Jihočeského kraje.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down