02.09.2022 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Možnosti variabilní aplikace živin

V Nabočanech na výstavě Naše pole prezentují vystavovatelé - rostlináři pokrok ve šlechtění v podobě nových odrůd. A stejně tak firmy vystavující nejmodernější zemědělskou techniku mnohdy nabízí nové technologie, které lze využít při produkci rostlinných komodit. Jedním takovým příkladem byla na letošní červnové akci expozice firmy Honoris, a. s. Dovozce dánských rozmetadel Bogballe představil nejen moderní aplikační techniku, ale také technologie využívané při variabilní výživě rostlin.

I když se může zdát, že rozmetadla minerálních hnojiv patří mezi jednodušší zemědělské stroje, moderní technologie se prosazují i jejich prostřednictvím. Základním požadavkem na rozmetadlo je rovnoměrná dávka hnojiva na přesně ohraničenou plochu. K tomu u rozmetadel značky Bogballe slouží dva kotouče, které jsou vždy osazeny dvojicí lopatek. Zatímco druh lopatek ovlivňuje celkový záběr stroje, jejich umístění je dáno aplikovaným hnojivem.

Konstrukce moderního rozmetadla

Při plošné aplikaci rotují rozmetací kotouče do středu. Rozmetadlo Bogballe je však konstruováno i pro přesné hraniční hnojení, kdy minerální hnojivo dopadá přesně na okraj pozemku, a to v dostatečném množství pro zajištění požadované dávky. Při hraničním hnojení rotují rozmetací kotouče od středu a tvar lopatek zajišťuje, že jsou i okrajové části pole dostatečně a přesně vyhnojeny. Automatická váha během chodu stroje sleduje úbytek hnojiva. Navíc registruje náklon soupravy i nerovnosti povrchu, což zpřesňuje vážení v členitém terénu. Dalším způsobem, jak zpřesnit aplikaci, je ovládání pracovních sekcí. 

Efektivnější hnojení

Moderní technologie mohou jít ale ještě dále. Umožňují do značné míry individuální přístup k určitým místům na poli. Pomocí rozmetadla lze již nyní variabilně hnojit různé části pole. K tomu ale zemědělci potřebují informace. Způsobů, jak mapovat pozemek a stav porostů, je v současné době několik. Ne všechny ale poskytují využitelné a dostatečně přesné podklady. Ve firmě Honoris využívají systém PreFarm, který zajišťuje společnost MJM agro. Ten kombinuje rozbory půdy a aktuální družicové snímky.

Více v 9. čísle Farmáře.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down