20.10.2022 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Roudnická modrá kavalérie

Na rodinné farmě v Roudnici na Královéhradecku jsou výrobcům výkonné a spolehlivé techniky věrní. Jednou ze značek, jejíž stroje pracují na okolních polích od samého počátku, je Farmet. Za třicet let jich prodejce dodal již osm a devátý na sebe nenechá dlouho čekat.

Soukromě hospodařící rolník Jaromír Žilka nejmladší hospodaří v obci Roudnice ležící mezi Hradcem Králové a Chlumcem nad Cidlinou. Na rodinnou tradici navázal na počátku roku 1991 jeho děda Ing. Jaromír Žilka. Hospodařit začal na 77 ha rodinných pozemků a do roku 1994 výměru navýšil na 170 ha. Prvních dvanáct let se na farmě věnoval kromě rostlinné výroby i výkrmu prasat. Dnes již na rodinné farmě hospodaří Jaromír Žilka nejmladší, který převzal hospodářství letos v březnu. V minulých letech se celková výměra snížila, a tak plodiny pěstuje na 150 ha. V osevním postupu je vyčleněno 60 ha pro ozimou pšenici, 30 ha pro jarní ječmen, na 35 ha Žilkovi pěstují ozimou řepku a na 25 ha mák. 

Kombinované zpracování půdy

Hospodářství je vybaveno veškerou potřebnou technikou jak na orbu, tak na bezorebné zpracování půdy. Hospodář volí nářadí podle předplodiny, následné plodiny a samozřejmě podle půdních a klimatických podmínek. Při zpracování půdy se Žilkovi dlouhá léta spoléhají na techniku českého výrobce Farmet a. s. z České Skalice. „Znal jsem se už s Karlem Žďárským starším, zakladatelem firmy Farmet, s nímž jsme ještě v družstvu spolupracovali a prováděli různé experimenty,“ vzpomíná Ing. Žilka. Prvním strojem na farmě byl v roce 1992 jeden z prvních vyrobených předseťových kombinátorů Kompaktomat – model K 340 N, nesený stroj s atypickým pracovním záběrem 3,4 m, který byl „ušit na míru“ traktoru Zetor Crystal s motorem o výkonu 100 k a zadní nápravou vybavenou dvoumontážemi. Tento již legendární kombinátor je od té doby nepostradatelný. „Využíváme ho především pro jarní zpracování hrubé brázdy a v menší míře na podzim pro zpracování hrudovitých pozemků nebo zarovnávání brázd. Do našich půdních podmínek je to ideální stroj,“ vysvětluje Jaromír Žilka nejstarší. Deset let po nákupu prvního stroje následoval podmítač GX 300 N, dvouřadý radličkový podmítač se zahrnovacími disky a zadním válcem a po něm postupně další stroje z České Skalice.

Více v říjnovém Farmáři.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down