25.10.2022 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Třicet let zkušeností

Litovelská společnost MJM agro, a. s., člen koncernu Reticulum Holding, a. s., je firma s dlouhou tradicí. Její historie se začala psát na počátku devadesátých let minulého století a během následujících třiceti let se stala silným partnerem soukromých zemědělců a zemědělských podniků, kterým nabízí řadu služeb a produktů.

„Jsme firma s poměrně velkým zemědělským rozsahem,“ představuje společnost její generální ředitel, ředitel divize AGRO a člen představenstva Ing. Radomír Šmoldas, Ph.D., a pokračuje: „Vznikli jsme již v roce 1991 a provozujeme řadu činností. Prodáváme a také vyrábíme hnojiva, prostředky na ochranu rostlin, nakupujeme, čistíme a zpracováváme rostlinné produkty. Snažíme se také co největší množství z těchto produktů v Česku zpracovat. Vyrábíme líh, škrob či mouku. Mezi další činnosti patří prodej pohonných hmot a výroba elektrické energie.“

Od Tatry k Terra Gatoru

MJM agro od počátku také nabízí služby v oblasti aplikace hnojiv, prostředků na ochranu rostlin a vápence. Nejdříve tyto služby zajišťovaly předrevoluční nákladní automobily Tatra nebo IFA, jejichž konstrukce však neodpovídala představám vedení společnosti. „Proto jsme v polovině devadesátých let začali hledat vhodnou výkonnou techniku v zahraničí. Nakonec jsme zvolili technologii založenou na amerických aplikátorech Terra Gator na širokých flotačních pneumatikách. Těmi jsme zajišťovali aplikaci hnoje, minerálních hnojiv, přípravků na ochranu rostlin a vápnění. Nová technologie byla přesnější, řízená již počítačem a šetrná k půdě,“ vysvětluje Ing. Šmoldas.

Počátky precizního zemědělství

V té době také v Americe docházelo k zpřístupnění systémů navigace GPS i pro zemědělskou techniku. A stroje přicházející z USA byly pro příjem signálu GPS vybaveny. „Jeli jsme se tedy podívat, jak tyto technologie používají a zjistili jsme, že jsou využitelné i u nás. To byl první krok k preciznímu zemědělství. Začali jsme tedy vytvářet systém precizního zemědělství a nazvali ho PREFARM (zkratka Precision Farming),“ pokračuje ředitel. V roce 1997 začali pracovníci společnosti MJM agro provádět první vzorkování půdy, měřili základní fyzikální a chemické vlastnosti (obsah písku, jílu, půdní reakci) a na základě výsledků vytvářeli první aplikační mapy. „Tato technologie tehdy u nás nebyla vůbec známá, museli jsme s ní zemědělce seznamovat a vysvětlovat, že má ekonomický přínos, protože dokáže potenciál hnojiv a chemických přípravků lépe využít. A v roce 1998 jsme poprvé začali pole hnojit variabilně,“ vzpomíná Ing. Šmoldas.  

Přestože šlo v počátku o zcela novou technologii, zemědělci ji ve většině přijali velmi dobře, protože navazovala na již využívaný systém agrochemického zkoušení zemědělských půd. PREFARM však šel více do hloubky a poskytoval přesnější informace. Přijatelná byla i cena služby. Po vstupu do Evropské unie došlo k částečnému poklesu zájmu ze strany zemědělců, kteří v té době řešili řadu jiných problémů. V posledních letech však zájem opět stoupá a lze předpokládat, že očekávaný dotační titul vyhlášený ministerstvem zemědělství ho ještě zvýší.

Co PREFARM nabízí?

Precizní zemědělství je komplexní systém, který umožňuje aktuální analýzu stavu porostů ze satelitních snímků a následné analýzy porostů, analýzu historických dat – výnosových potenciálů, vzorkování pro zjištění fyzikálních a chemických vlastností půdy a senzorická měření, vyhodnocování výnosových map a využívání řady dalších zdrojů. Systém PREFARM se všemi zdroji pracuje, vyhodnocuje je a dává do vzájemných souvislostí.

Zákazník se může rozhodnout, zda chce využít celý potenciál nabízené služby, nebo si vybere jen některou část, například vzorkování půdy nebo snímkování. Nikdo ho neomezuje, později si může přiobjednat další části systému. PREFARM je tak komplexní i variabilní službou, a to jak v prostoru, tak v čase (systém umožňuje nahlédnout do historie). O tom, že svou práci v MJM agro umí svědčí fakt, že jednu nebo druhou formu služby již využívají zákazníci hospodařící celkem na 500 000 ha.   

Celý článek vychází v říjnovém Farmáři.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down