Zákulisí výroby v České Skalici

Součástí Firemního VIP dne Farmetu, uspořádaného při příležitosti 30. výročí založení firmy, byly nejen polní ukázky práce strojů z výrobního programu, ale také výjimečná příležitost prohlédnout si výrobní závod a seznámit se s nejmodernější technologií výroby zemědělské techniky.

U vzniku společnosti před 30 lety byl Karel Žďárský starší, duchovní otec legendárního zemědělského tahače ŠT 180, a jeho syn Karel, současný generální ředitel firmy Farmet a. s. Společně se jim podařilo spojit tradiční zemědělství s moderní strojní výrobou, elektronikou a systémy řízení. V roce 1992 postavili první kombinovaný stroj na předseťovou přípravu, mezi zemědělci dobře známý Kompaktomat, kterého již opustilo brány podniku více než 8000 kusů. V následujících letech se postupně zdokonaloval systém výroby a rostl počet vyráběných modelů i počet zemí, kam Farmet své stroje vyváží. Postupně byla vytvořena síť dealerů po celé Evropě a posléze Farmet expandoval i na další kontinenty.

Dnes tvoří firmu dvě divize. Divize Zemědělská technika se specializuje na vývoj a výrobu zemědělských strojů na zpracování půdy a setí, divize Oil & Feed Tech na technologie pro zpracování olejnatých semen, rostlinných olejů a výrobu krmiv s možností extruze.

Zemědělcům dnes Farmet nabízí široký sortiment strojů na zpracování půdy a setí, které vyrábí v závodě, v němž se podařilo propojit moderní strojírenskou výrobu s nejmodernějšími výpočtovými a řídicími systémy. Současné stroje využívají moderní hydraulické a pneumatické systémy, špičkovou elekroniku a satelitní navigaci.     

Komplexní systém FPS

Po dlouholetém vývoji a spolupráci se softwarovými firmami byl do výroby zaveden komplexní systém FPS (Farmet Production Systém). Vývoj nových modelů usnadňuje 3D modelování s následnou komplexní simulací. Moderní konstrukční systémy zvyšují kvalitu a rychlost vývoje.

Systém FPS ukládá a spravuje veškerou technickou dokumentaci, od 3D modelů strojů až po detailní výkresy jednotlivých součástek. Eviduje zakázky, řídí výrobu a sleduje skladové zásoby. Dokáže velmi pružně a rychle reagovat na jakoukoliv změnu ve výrobě. Veškeré pohyby materiálu ze skladu a proces vlastní montáže strojů jsou evidovány, včetně jmen jednotlivých pracovníků. Systém zaznamenává požadavky zákazníků na servis nebo dodávky náhradních dílů. Zpracování milionů informací poskytuje detailní přehled nejen o výrobě, ale také o balení strojů a expedici k zákazníkům. FPS umožňuje komplexní řízení celé firmy. Není to však jenom počítačový program, je to komplexní systém práce a myšlení.    

Celý článek najdete v říjnovém Farmáři.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down