01.11.2022 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Manipulátory v zemědělství

Manipulátory nacházejí uplatnění při různých pracích v celé řadě odvětví. Pod pojmem manipulátor se skrývá teleskopický nakladač, obvykle vybavený řízením všech kol. Kromě manipulace můžeme manipulátory využíti jako nosiče nářadí. Díky rozsáhlé nabídce příslušenství pracují jako energetické prostředky. Na trzích, kde to dovoluje legislativa, plní roli tažných prostředků přípojných vozidel.

Výše zmíněnou techniku rozdělujeme do několika kategorií. Základem jsou kompaktní nakladače, na něž navazují středně výkonné a nejvýkonnější modely. Někteří výrobci nabízí i speciální modely z hlediska maximální výšky dosahu a nosnosti. Manipulátory určené pro stavebnictví mají specifické vlastnosti. Jsou to například klasické modely vybavené v přední části podvozku stabilizačními podpěrami nebo technika osazená otočnou věží. Bez ohledu na výkonovou kategorii existuje ke každému typu široká nabídka příslušenství na přání, zahrnující pracovní nářadí a další prvky příplatkové výbavy.

 Typické podvozky nakladačů

Typická konstrukce podvozku zahrnuje dvě nápravy, obvykle obě poháněné. V závislosti na typu stroje a jeho využití mohou být opatřeny uzávěrkami diferenciálu. Někteří výrobci používají samosvorné provedení, které se aktivuje automaticky na základě prokluzu kol, jiní dávají přednost stoprocentní uzávěrce, kterou aktivuje obsluha podle aktuální potřeby. Základní modely kompaktních nakladačů se dodávají ve standardním provedení bez uzávěrek.

Nakládání materiálu

Typickým prvkem manipulátorů je teleskopicky výsuvný výložník, který se zpravidla nachází v prostoru mezi motorem a kabinou nebo mezi kabinou a palivovou nádrží. Vybrané modely nabízí bočně uložené teleskopické rameno. S ohledem na maximální dosah jej tvoří pevný nosník spojený čepem s podvozkem stroje a obvykle jedna nebo dvě výsuvné sekce. Nedílnou součástí výložníku je systém upínání nářadí, většinou v provedení typickém pro danou značku stroje. V zemědělství se používá rychloupínání jak s mechanickou, manuálně ovládanou aretací, tak s hydraulickým zamykáním nářadí. Zejména u kompaktních strojů se setkáme s možností euro-upínání, které známe z konstrukce čelních traktorových nakladačů. Upínání zpravidla vyžaduje jeden přídavný hydraulický okruh, v praxi se však setkáme i s dvěma okruhy. Některé modely nabízí i speciální hydraulické okruhy pro stálou dodávku maximálního množství hydraulického oleje.

Více v článku Ing. Filipa Javorka v listopadovém Farmáři.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down