03.11.2022 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Různé konstrukce nakladačů

Různé kolové nakladače se uplatňují v zemědělství, ale také v komunálním sektoru či pilařských provozech. Mezi populární patří nejen na našem trhu kloubové modely. Mezi jejich přednosti řadíme manévrovací schopnosti a možnost bohaté výbavy.

Nicméně kromě kloubových modelů se v provozních podmínkách prosazují také další zástupci kolové manipulační techniky, v některých případech v pásovém provedení. S pásy se setkáme i u některých kloubových nakladačů, kdy jsou kola nahrazena trojúhelníkovými pásovými jednotkami.

Řada uživatelů preferuje modely s řízením všech kol, jejichž podvozek má obdobné vlastnosti jako podvozky manipulátorů. Mezi kolové nakladače řadíme také smykem řízené modely, které mají, nejen s těmi kloubovými, řadu společných vlastností. Ani ne tak v zemědělství, jako v provozech zaměřených na zpracování dřeva a ve stavebnictví, kde se uplatňují varianty kolových rypadel, které často využívají různé drapákové adaptéry a kleště.   

 Kolová manipulační technika

Modely s řízením všech kol se nabízí především ve výkonových řadách do 118 kW (160 k), kloubová technika používaná v zemědělství je zpravidla k dispozici se čtyř- a šestiválcovými motory o výkonu do 191 kW (260 k), popřípadě do 206 kW (280 k). Ve všech uvedených případech jde o orientační hodnoty. Společným znakem kloubových modelů a nakladačů s řízením všech kol je možnost volby v rámci určitých výkonových kategorii mezi zástupci se standardním výložníkem a teleskopickým ramenem. V případě kloubové techniky půjde zpravidla o zástupce s výkonem do 154 kW (210 k), u typů s řízením všech kol do 118 kW (160 k).

Více v článku Ing. Filipa Javorka v listopadovém Farmáři.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down