Modifikace zakládání porostů širokořádkových plodin

Pěstební systémy zajišťující efektivní hospodaření s vodou a přispívající k omezení degradačních procesů půdy jsou základem efektivního využití půdy, dosažení požadovaných výnosů plodin a současně přispívají k dlouhodobému a setrvalému využívání půdy a krajiny.

Pro všechny technologie zpracování půdy jsou hledány možnosti k omezení rizikových faktorů, spojených s degradací půdního prostředí. Dochází k přehodnocení klasických postupů zakládání plodin, založených na celoplošném zpracování půdy v samostatných operacích. Přehodnocena byla předseťová příprava půdy, kvalita předseťové přípravy a obecně zavedená představa o ideálním obrazu seťového lože. Od roku 2019 jsou ověřovány systémy zakládání porostů cukrové řepy a kukuřice s výrazně modifikovanou předseťovou přípravou.

 Půdoochranné technologie

Jedním ze současných problémů je konfrontace řady často protichůdných názorů a požadavků, které výrazným způsobem ovlivňují zemědělskou produkci a výkonnost zemědělství na celém světě. Nové poznatky z oblasti vědy a výzkumu, sociální změny a očekávání nebo měnící se přirozené rámcové podmínky, definují nové cíle pro zemědělskou produkci. Jedním z možných způsobů, jak tohoto cíle dosáhnout, jsou půdoochranné technologie zpracování půdy (Ogieriakhi a Woodward, 2022).

Technologie pásového zpracování půdy

S rostoucím využitím kypřičů pro meziřádkovou kultivaci a přihnojení širokořádkových plodin během vegetace se pro uvedené stroje nabízí zajímavá možnost využití i pro předseťovou přípravu. Stroj původně určený pro meziřádkovou kultivaci tak přebírá rovněž funkci předseťové přípravy a stává se univerzálním, víceúčelovým strojem. Postupy a výsledky, které budou následně představeny, vycházejí z technologie pásového zpracování půdy, kdy se zpracovává pouze úzký pás zeminy, často se současnou aplikací hnojiva (Battisti et al., 2022). Pásové zpracování půdy zachovává pokryv půdy rostlinnými zbytky mezi řádky, uchovává půdní vlhkost a snižuje počet přejezdů ve srovnání s intenzivním zpracováním půdy, čímž snižuje zhutňování půdy, snižuje riziko eroze půdy, šetří čas a palivo. V porovnání s některými konzervačními technologiemi navíc podporuje vzcházení rostlin, usnadňuje aplikaci hnojiva a jeho efektivnější využití rostlinami (Licht a Al-Kaisi, 2005).

Využití meziřádkového kultivátoru

Modifikované zpracování půdy, které je prezentováno v tomto příspěvku, představuje alternativu k intenzivní předseťové přípravě půdy. Předseťová příprava byla nahrazena pásovým zpracováním půdy s využitím meziřádkového kultivátoru. Hloubka zpracování a intenzita kypření nedosahuje takové podoby, jako u klasického pásového zpracování půdy. Na druhou stranu uvedená technologická úprava dokládá možnosti snížení intenzity zpracování půdy v klasickém – konvenčním způsobu zpracování, kdy je často na vysokou intenzitu zpracování půdy poukazováno.

Hlavní změna oproti klasickým technologiím zakládání porostů cukrové řepy a kukuřice spočívala ve vynechání celoplošné předseťové přípravy a jejím nahrazení kultivací úzkého pásu půdy pro budoucí řádek vysévané plodiny upraveným kypřičem pro meziřádkovou kultivaci porostu během vegetace.

Celý článek doc. Ing. Milana Kroulíka, Ph.D., najdete v prosincovém Farmáři.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down