07.02.2023 | 07:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

S různými průměry pracovních talířů

Talířové nářadí řadíme mezi klíčovou techniku pro zpracování půdy. Využíváme jej pro provádění podmítky, dále zpracování půdy před setím a rovněž může sloužit v kombinaci s výsevním zařízením k zakládání porostů meziplodin. Některé modely, a to bez ohledu na způsob agregace s tažným prostředkem, využíváme k sestavování secích kombinací, zpravidla s pneumatickým secím strojem.

Jednotlivé zástupce této kategorie rozdělujeme na dvě základní skupiny, které se liší spojením talířů s hlavním rámem. První, na trhu dominantní skupinu tvoří nářadí s individuálním uložením pracovních orgánů, druhou skupinu zastupují modely s centrálním uspořádáním talířů. Obě skupiny se liší průměrem talířů, jejich tvarem a strukturou obvodu talířových pracovních orgánů. I tato technika pro zpracování půdy nabízí různé příslušenství, přičemž mezi zásadní prvky řadíme především různé typy zadních válců. Nechybí však ani různé typy závěsů, opěrných a kopírovacích kol nebo konstrukcí zavlačovačů. Jednotlivé modely se liší také pracovním záběrem a požadavky na příkon.

Agregace talířového nářadí

Talířové nářadí je oblíbené z několika důvodů. Jde především o dosahování vyšších pracovních rychlostí, zpracování strniště s vyšším výskytem posklizňových zbytků a relativně nízký příkon na jednotku záběru. Poslední z uvedených vlastností souvisí především s klasickými modely určenými pro běžné provozní podmínky. K dispozici je ale i speciální nářadí, které má v některých případech talíře o průměru větším než 1000 mm. Jsou to modely určené pro specifické využití v náročných podmínkách. V nabídce talířového nářadí se kromě běžných pracovních záběrů od 2 do 12 m objevují také modely s pracovním záběrem nad 16 až 18 m. Se záběrem a průměrem talířů souvisí také hmotnost nářadí, která má zásadní vliv na způsob agregace a do jisté míry také na způsob spojení talířů s rámem nářadí a celkové pojetí konstrukce. 

Celý článek Ing. Filipa Javorka vychází v únorovém Farmáři.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down