23.02.2023 | 08:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Technika pro základní přípravu půdy

Ve společnosti SALIX MORAVA a. s. mají stroje německého výrobce Köckerling dlouhodobě dobré jméno. Stěžejními stroji při základním zpracování půdy jsou těžké kypřiče Vector. Jsou výkonné, spolehlivé a odvádějí velmi dobrou práci. 

Společnost SALIX MORAVA a. s., středisko Horní Moštěnice, člen skupiny Spearhead Czech, je zemědělská společnost provozující rostlinnou a živočišnou výrobu. Živočišná výroba je zaměřena na chov mléčného skotu holštýnského plemene. Denní produkce 810 dojnic se pohybuje kolem 25 000 litrů mléka. Provozy rostlinné výroby se nacházejí ve Zlínském a Olomouckém kraji, pozemky se rozprostírají od Přerova k Tlumačovu a od Koryčan přes Kroměříž až po Holešov.

Rostlinná výroba je zaměřena na zajišťování krmivové základny pro živočišnou výrobu a pěstování tržních plodin. Na výměře téměř 3900 ha zemědělské půdy, z nichž je 100 ha trvalých travních porostů a zbytek tvoří orná půda, společnost pěstuje obilniny, olejniny, okopaniny, ale i některé speciální plodiny. Největší výměra 1300 ha je vyčleněna pro pšenici, z toho 300 ha pro tvrdou pšenici, používanou při pro výrobu těstovin. Následuje řepka se 700 ha a jarní ječmen na 600 ha. Pro živočišnou výrobu je určena kukuřice na siláž, které je vyhrazeno 200 ha, na 100 ha podnik pěstuje kukuřici na vlhké zrno. Krmnou kukuřici doplňuje zrnová na 50 ha. Okopaniny zastupuje v osevním postupu cukrovka na 300 ha. Kromě tradičních plodin agronomové pěstují i tři méně časté – sóju na 330 ha, kostřavu na 70 ha a především cizrnu na 150 ha.

Díky úrodným půdám a jejich kvalitnímu zpracování dosahují vysokých výnosů (pšenice – 8,1 t, řepka - 4 t, ječmen - 7 t, kukuřice silážní - 45 t, CCM - 12 t, zrnová kolem 11 t, cukrovka - 75 t, sója – 2,8 t, cizrna - 2 t).

Kombinované zpracování půdy

SALIX MORAVA ošetřuje půdu kombinovaným způsobem. Orbou se zpracovávají pozemky určené pro pěstování cukrovky a některé pro kukuřici, pro ostatní plodiny se kypří. Při bezorebném zpracování půdy se již více než deset let uplatňuje technika německého výrobce Köckerling, konkrétně radličkové kypřiče Vector.

Osvědčená konstrukce

Vector je těžký radličkový kypřič konstruovaný pro přípravu před setím, pro mělké zpracování strniště i hloubkové základní kypření půdy. Pracovní orgány tvoří čtyři řady slupic osazené dláty Betek s karbidovou špičkou, širokými 4 nebo 8 cm (popřípadě s křidélky), za nimiž následují nivelátory, zadní smyková lišta, dvojitý STS válec a zavlačovače.

Při práci stroj jede vždy po předních opěrných kolech a zadním dvojitém STS válci, který je mechanicky spojen s předními koly. Tím je zajištěno souměrné nastavení pracovní hloubky přední i zadní části stroje. Pracovní hloubka se nastavuje hydraulicky z kabiny traktoru.

Již více než deset let

„Poprvé jsme se s tímto strojem seznámili a první zkušenosti získali po roce 2010. Tehdy nám ho zapůjčilo jiné středisko z naší skupiny, kterému byl zakoupen nový stroj. Vector s pracovním záběrem 6,2 m a mechanickým jištěním pracovních orgánů byl agregován s nosičem nářadí Claas Xerion. Všichni byli s prací stroje spokojeni, a tak nakonec ve středisku zůstal dodnes,“ vzpomíná mechanizátor střediska Horní Moštěnice Petr Šimeček. A nezůstalo jen u něj. Zajímalo nás, jak konkrétně se kypřiče Vector podílí na zpracování půdy.

Další následovaly

Zkušenosti s kypřičem Vector byly natolik dobré, že si středisko Horní Moštěnice v roce 2013 ještě pronajalo od firmy P & L, spol. s r. o., soupravu kloubového pásového traktoru New Holland T.9 s kypřičem Vector o pracovním záběru 8 m. Tento pronájem trval až do roku 2015.

Tehdy si v Horní Moštěnici pořídili vlastní pásový traktor Case IH Quadtrac 600 (později nahrazený silnějším modelem 620), k němuž bylo třeba vybrat nový kypřič s velkým pracovním záběrem. „Cílem byla větší produktivita práce a potřeba vykonat všechny potřebné práce včas,“ vysvětluje mechanizátor. Na základě výběrového řízení a v rámci uvažovaného systému CTF byl nakonec vybrán kypřič Vector s pracovním záběrem 9 m, tehdy ještě s mechanickým pružinovým jištěním. Devítimetrový Vector pracoval v podniku až do roku 2022, kdy byl prodán jinému zájemci a nahrazen novým modelem, opět se záběrem 9 m, tentokrát již s hydraulickým jištěním a silnějšími slupicemi.

Více v regionální příloze týdeníku Zemědělec ze Zlínského kraje.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down