02.03.2023 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vybrané tažené krmné vozy

Kvalitní objemná krmiva představují základní faktor úspěšného chovu přežvýkavců. Neméně důležitá je však také přeprava vyrobených krmiv do místa spotřeby a jejich odpovídající dávkování do krmného žlabu. Za tímto účelem využíváme širokou škálu krmných vozů, přičemž stále hrají zásadní roli tažené modely. Jednotliví zástupci této kategorie se liší objemem ložného prostoru, konstrukcí podvozku a počtem náprav. Odlišnosti se týkají také samotné technologie zakládání krmiv.

V provozech živočišné výroby se nejčastěji využívají míchací krmné vozy, nicméně v řadě případů postačují svými parametry klasické krmné vozy, které slouží především k zakládání krmiva bez možnosti míchání jednotlivých komponent. Jak míchací krmné vozy, tak klasické modely nabízí dodatkové příslušenství. V praxi jsou to zejména různé možnosti zastýlání. Svými kubaturami tažené krmné vozy uspokojí potřeby jak menší rodinné farmy, tak zemědělskou velkovýrobu.   

 Nabídka míchacích modelů

Míchací modely se liší především technologií přípravy směsné krmné dávky. V našich podmínkách se využívají vertikální i horizontální modely. V posledních letech lze též pozorovat, že se do povědomí dostávají také pádlové míchací vozy. Značnou oblibu si na našem trhu získaly především vertikální modely, jejichž typickým znakem je různý počet míchacích šneků kuželovitého tvaru se svislou (vertikální) osou rotace. Nabídka jednotlivých dodavatelů se liší velikostí míchací vany a počtem míchacích šneků – jedním, dvěma, třemi nebo dokonce čtyřmi. Obecně platí, že s rostoucím objemem vany roste počet šneků, ale zároveň platí, že v rámci nabídky jednotlivých výrobců a někdy také výrobních řad, se počty šneků prolínají. S jedním míchacím šnekem se můžeme setkat u tažených vertikálních vozů s objemem vany 5 až 15 m3, se dvěma u objemů 10 až 30 m3. Obdobné platí u modelů se třemi šneky, které zpravidla pokrývají objemové spektrum 25 až 55 m3, ale někteří výrobci nabízí tři šneky také u menších objemů. Vozy o objemu 50 až 65 m3 mívají čtyři míchací šneky.

Horizontální a pádlové vozy

Horizontální míchací vozy mají technologii míchání krmiva založenou na různé konfiguraci podélně uložených míchacích šneků, pro které je typická horizontální (vodorovná) osa rotace. V porovnání s vertikální technikou není počet šneků závislý na objemu vozu, což koneckonců platí též pro pádlové modely. Vozy s horizontálními šneky v taženém provedení se nabízí s objemem 5 až 35 m3. Kromě objemu se vozy liší počtem šneků a jejich uspořádáním. Běžně se setkáme s míchacími vozy se spodním míchacím a řezacím šnekem, který lze označit jako hlavní pracovní šnek. V takovém případě v hodní části míchací vany pracují jeden nebo dva pomocné šnekové dopravníky, které zajišťují především rovnoměrné promíchání krmiva. Kromě pomocných šneků vybavují někteří výrobci vozy hydraulicky polohovatelným deflektorem, jehož úkolem je zajistit požadovanou homogenizaci krmiva. Do kategorie horizontální techniky spadají také pádlové modely, které jsou osazeny hřídelem a na obou koncích opatřeny čely, spojenými různými, zpravidla profilovanými lištami. Součástí konstrukce jsou v celé délce, a to v patřičných roztečích, odpovídající výztuhy. Také tyto modely umožňují řezání krmiva, buď s využitím samotné míchací konstrukce, nebo pomocí míchací vany opatřené přídavným podélným nožovým rotorem. Pádlové modely jsou obvykle nabízeny s jednou či dvěma nápravami a jejich objem činí zpravidla 8 až 28 m3.

Celý článek Ing. Filipa Javorka vychází v březnovém Farmáři.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down