23.03.2023 | 09:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Technika splňující vysoké nároky

Ve společnosti Agroprodukt plus a. s. se sídlem ve Světlé nad Sázavou nahradili v roce 2021 starý postřikovač, který sloužil čtvrt století, taženým postřikovačem jihočeského výrobce AGRIO. Důvodů, proč zvolili právě tuto značku, bylo více. Jednak kvalitní práce při praktických zkouškách, dále velmi dobré reference a v neposlední řadě i poměr ceny a kvality.

„Jsme skupina více zemědělských společností, hospodařící na 1750 ha zemědělské půdy, z nichž je 1280 ha orné půdy a 470 ha trvalých travních porostů,“ představuje společnost manažer zemědělské výroby Radek Vála a pokračuje: „V provozech živočišné výroby chováme celkem 650 kusů skotu českého strakatého plemene s padesátiprocentním podílem holštýnské krve? Produkci mléka zajišťuje přibližně 300 dojnic. Část produkce mléka zpracujeme ve vlastní mini mlékárně, v níž vyrábíme mléko, jogurty, čerstvé sýry, tvaroh a další mléčné výrobky.“ V obou střediscích jsou také bioplynové stanice s výkonem 620 a 250 kW. Zbytkové teplo je využito pro vytápění středisek. Hlavní činností rostlinné výroby je především zajištění krmivové základny pro živočišnou výrobu a produkce hmoty pro bioplynové stanice.

Náhrada dědečka

Od roku 1996 zajišťoval v podniku ochranu rostlin tažený postřikovač s nádrží o objemu 2400 l. Po pětadvaceti letech provozu byl již značně opotřebovaný a neodpovídal svým objemem a vybavením současné výměře orné půdy a nárokům na tuto techniku. Proto bylo třeba vybrat nový. V rámci interního výběrového řízení v roce 2020 vytipovalo vedení společnosti  stroje tří značek, požádalo jejich dodavatele o nabídky a stroje si zapůjčilo k vyzkoušení. Hlavními kritérii byl pracovní záběr 24 m, objem nádrže minimálně 5000 l, vypínání sekcí a další potřebné funkce. V následujícím období si postupně nabízené stroje společnost vyzkoušela a práci, konstrukci a jejich ovládání vyhodnotila společně s dlouholetou obsluhou postřikovače. Při výběru nového stroje hrály roli i zkušenosti nedaleko působícího službaře, který již léta používá postřikovač AGRIO a s velmi dobrými zkušenostmi. Ročně ošetří přes 10 000 ha. Stejně pozitivní reference dostal Agroprodukt Plus i od dalších uživatelů těchto postřikovačů. Podle prodejce je v bramborářské oblasti Havlíčkobrodska téměř každý čtvrtý postřikovač značky AGRIO. Pro postřikovač z Křemže hovořil i blízký servis ve Světlé nad Sázavou, dostupnost náhradních dílů a samozřejmě poměr ceny a kvality. „Před konečným rozhodnutím jsme ještě navštívili výrobní závod v Křemži, kde jsme viděli nejen vlastní výrobu, ale rovněž jsme si ověřili, že jsou v případě potřeby všechny náhradní díly okamžitě k dispozici, což je u postřikovače velmi důležité,“ dodává Radek Vála.  Konečná volba padla na postřikovač AGRIO Mamut 6024 s nádrží o objemu 6000 l a rameny s pracovním záběrem 24 m.

Více v březnovém Farmáři.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down