No ACF gallery field data found
18.04.2023 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přípravou půdy pověřena jedna značka

První stroj značky Köckerling, univerzální radličkový kypřič, si pořídili na farmě ve Švábenicích na Vyškovsku téměř před čtvrt stoletím. Osvědčil se, a tak ho v následujících letech doplnily další stroje stejného výrobce. Zatím posledním je od loňského podzimu talířový podmítač.  

Společnost BUREŠ agro, s. r. o., je rodinná farma vybudovaná na okraji obce Švábenice. Soukromý zemědělec Ing. František Bureš, hospodařící na farmě se svojí rodinou, má, stejně jako jeho manželka, hluboké zemědělské kořeny. „Otec, matka i prarodiče z obou stran byli sedláci,“ říká úvodem a pokračuje: „Dokonce lze říci, že kam paměť v rodině sahá, všichni byli zemědělci.“ Rodiny ze strany matky i otce postihl stejný osud, o hospodářství po nástupu komunistického režimu přišly. I přesto víceméně všichni zůstali v zemědělství. Na počátku roku 1990 získala rodina Burešových v rámci restitucí zpět 16 ha a ihned navázala na rodinnou tradici. „Začali jsme jednat s dalšími vlastníky půdy o jejím pronájmu a na konci roku jsme hospodařili již na 72 ha,“ vzpomíná Ing. Bureš.

V současné době rodina hospodaří na 1270 ha zemědělské půdy, z nichž je 1240 ha orné půdy a zbývajících 30 ha tvoří trvalé travní porosty. Živočišná výroba je zaměřena na chov masného skotu plemene hereford. V rostlinné výrobě připadá největší podíl, více než čtvrtina výměry, na ozimou pšenici, na zbylé ploše Ing. Bureš pěstuje silážní kukuřici, řepku, jarní sladovnický ječmen a tritikale. Zemědělskou výrobu doplňuje od roku 2009 výroba elektrické energie v bioplynové stanici.

Na technice záleží

Obhospodařovat 1240 ha orné půdy vyžaduje dobrou organizaci práce a výkonnou a spolehlivou techniku. Při jejím výběru, nákupu a provozu Ing. Bureš spolupracuje již od roku 1990 se střediskem společnosti P & L, spol. s r. o., v Hrubčicích. Kromě jiné techniky koupil od této společnosti také čtyři stroje na zpracování půdy německého výrobce Köckerling.

Celý článek vychází v regionální příloze týdeníku Zemědělec z Jihomoravského kraje. *

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down