20.04.2023 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Velmi dobrá volba pro službaře

Technika využívaná ve službách musí splňovat celou řadu požadavků. Mezi ty nejdůležitější patří výkonnost a provozní spolehlivost, protože stroje jsou mnohem intenzivněji využívané, než na farmě nebo v zemědělském podniku. Službař Lubor Ehrlich z Milotic zásobuje v rámci linky na aplikaci kejdy a digestátu výkonný samojízdný aplikátor. Pro tuto činnost zvolil traktor Tatra Phoenix s cisternovou nástavbou a ani po třech letech provozu své volby nelituje.

Soukromý zemědělec Lubor Ehrlich začal hospodařit v roce 2010, kdy převzal hospodářství po svém bratrovi. Hektarů nebylo moc, kolem třiceti, ale postupně se dařilo výměru navyšovat. V současné době Lubor Ehrlich hospodaří na 95 ha orné půdy. Pěstovanými plodinami jsou slunečnice, kukuřice, řepka a pšenice, které v budoucnu doplní ještě cukrová řepa. Druhou činností, která postupem času převzala hlavní ekonomickou roli, je poskytování služeb.

Sklizeň, doprava, aplikace

„Jako službař jsem začínal sklizní obilnin s vlastní sklízecí mlátičkou,“ vzpomíná Lubor Ehrlich a pokračuje: „V roce 2012, se zprovozňováním bioplynových stanic, se poptávka po službách začala zvyšovat. Ke sklizni přibyly další služby, od odvážení řezanky z pole do areálů bioplynových stanic až po odvoz a aplikaci kejdy a digestátu. Časová okna vhodná pro aplikaci jsou někdy tak krátká, že nás objednávají i zemědělské podniky, které jsou aplikační technikou vybaveny.“ Na poptávku po službách musel Lubor Ehrlich reagovat nákupem příslušné techniky. Nejdříve to byla traktorová cisterna. V následujících letech objemy nasmlouvaných služeb dále rostly, a tak službař koupil v roce 2015 druhou cisternu o objemu 18,5 m3 a v roce 2020 ještě třetí, se stejným objemem. Prostou dopravu doplnila také aplikace na pole. Z bioplynových stanic službař odváží a aplikuje digestát, z provozů živočišné výroby prasečí nebo hovězí kejdu. Průměrné roční objemy se u první cisterny pohybovaly kolem 50 000 m3, s tím, jak jejich počet rostl, se průměrné výkony ustálily kolem 40 000 m3 na jednu cisternu.

Tatra pro velké výkony

Poptávka po službách nepolevovala, a tak se před několika lety několik službařů dohodlo, že vytvoří aplikační linku v čele se samojízdným aplikátorem kejdy a digestátu Holmer. Lubor Ehrlich je jedním z těch, kteří zajišťují v této lince navážení tekutého hnojiva k aplikátoru. Po krátké době provozu ale bylo zřejmé, že s traktorovými cisternami to nebude možné. Při delších vzdálenostech byly soupravy příliš pomalé. Postupně tak čtyři traktorové soupravy nahradily tři cisternové nákladní vozy. Jeden z nich provozuje i Lubor Ehrlich.     

„Od počátku jsem byl přesvědčen, že pro danou činnost je nákladní automobil Tatra v provedení traktor nejlepší volbou,“ vysvětluje a pokračuje: „Tatra má bezkonkurenční podvozek. Otázkou bylo, kterou kombinaci náprav zvolit, jakou cisternu vybrat a od koho Tatru koupit.“ Postupně oslovil tři prodejce a na základě jednání a nabídnuté ceny se nakonec rozhodl pro firmu P & L, spol. s r. o., autorizovaného Partnera Tatra Trucks a. s.      

Nejdůležitějším požadavkem zákazníka byl čtyřnápravový podvozek s první, druhou a čtvrtou řízenou nápravou, pravděpodobně jediný toho druhu v České republice. Důvodem bylo zajištění dobré manévrovatelnosti při zásobování aplikátoru, zejména při nájezdech na pole, kdy je třeba často z úzkých cest najíždět na stejně úzké mostky. 

Více v Zemědělci v regionu z Jihočeského kraje. *

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down